Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krav på tillgänglighet

Låt de med olika funktionsnedsättningar vara med i stadsplaneringen från början, så blir det rätt på en gång. Det anser Margareta B Kjellin här med Mikael Jonsson, ordförande för tekniska nämnden i Ovanåkers kommun.

Det är nämligen ombyggnationer som kostar. I Ovanåkers kommun skulle kommunala handikapprådet kunna fungera som en referensgrupp, även vid bygglov.

Det tycker Margareta B Kjellin vidare, som är moderat politiker i socialutskottet och som nu reser runt till tio kommuner för att kolla hur det är ställt med tillgängligheten.

2010 var ett riktmärke för stadsplanerarna. Det var då Sverige skulle vara tillgängligt för alla med funktionsnedsättning. Men mycket återstår och nu har målet för handikappstrategin flyttats fram till 2015.

– Vad vi märkte redan när vi tillträdde 2006 var att det fattas så mycket. Därför måste någon sätta fart och det måste bli en verklighet ute i kommuner och landsting, som har det yttersta ansvaret. Det är också därför jag åker runt till kommunerna och kommer att skriva rapporter till alla kommunstyrelser om vad som måste åtgärdas, säger Margareta B Kjellin.

Under besöket i Edsbyn besökte hon bland annat kommunhuset, biblioteket och Centrumhuset. I kommunhuset och biblioteket finns det handikapptoaletter, men de saknar döröppnare så en rörelsehindrad själv kan ta sig in och ut. I dagsläget krävs att man har någon med sig som hjälper till.