Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräv ansvar, Systembolaget!

Susanna Dobrota, engagerad i Latinamerikagrupperna, kritiserar Systembolaget för att köpa in vin från gårdar där arbetsmiljön är dålig. Hon får Svar direkt.

Om smaken i vinet skulle återspegla produktionsförhållandena skulle nog många spotta i glaset. Faktum är att den surbeska eftersmaken av vinproduktionen dröjer sig kvar länge i den medvetnas gom trots Systembolagets försök till att förmildra de förtryck som pågår.

Slavliknande arbetsvillkor, utsugning av fattiga lantarbetare och en vinst som stannar i Sverige, så ser verklighetens vinindustri fortfarande ut. Det konstaterade representanter för kampanjen Rättvis vinhandel under den tredje internationella konferensen som hölls i Mendoza, Argentina under mars 2015.

Trots försök till påtryckningar på Systembolaget och de små symboliska framsteg som gjorts så är situationen för lantarbetare längst ner i kedjan oförändrad. Lönerna är fortfarande långt ifrån tillräckliga för ett värdigt liv och rätten att organisera sig fackligt är i många fall icke existerande.

Om Sverige vill fortsätta framstå som ett föregångsland när det gäller värdiga arbetsförhållanden måste företag som Systembolaget se till att kräva ansvar även i utländsk produktion.

Susanna Dobrota

engagerad i Latinamerikagrupperna

Svar direkt

Susanna Dobrota från Latinamerikagrupperna tycker att Systembolaget ska ta ett större ansvar för arbetsvillkoren hos vingårdsarbetare. Vi kan inte annat än hålla med. Vi har under flera år arbetat med att utveckla vårt hållbarhetsarbete, för att ta ansvar för både människa och miljö, i hela leverantörskedjan.  

Systembolaget har sedan 2012 haft en uppförandekod inskriven i våra generella inköpsvillkor. I maj 2015 presenterade vi än tuffare skrivningar, med större fokus på frågan om levnadslön. Koden innebär att varje aktör i vår leverantörskedja ska säkerställa implementering nedåt, så att alla som arbetar med vinproduktionen har schyssta villkor.  

Under 2015 byggde Systembolaget upp en tydlig struktur för vårt hållbarhetsprogram. Vi har även infört mer noggrann kontroll av produkter från högriskländer. Genom samverkan och dialog med aktörerna i hela leverantörskedjan, och genom goda kontakter med både branschorganisationer och fackföreningar, kan vi bidra till bättre villkor i vintillverkningen. Vi hoppas på ett fortsatt gott samarbete med fackföreningarna och inte minst Rättvis Vinhandel som kan bidra med viktig information till vårt hållbarhetsarbete, om var vi behöver lägga extra kraft.  

Vi kan konstatera att utvecklingen går i rätt riktning – men mycket finns kvar att göra.

Sara Norell

inköpschef Systembolaget

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel