Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krasslig Settlin vill ta medalj

Sjukdomar har ställt till problem för HIF:s Evelina Settlin de senaste veckorna. Men hon är redo att fajtas om medaljerna i teamsprinten som inleder SM i Åsarna under torsdagen.

Skidsäsongen går mot sitt slut. Mellan torsdag och söndag avgörs de sista SM- och cup-tävlingarna för den svenska skideliten.

För Hudiksvalls Evelina Settlin kan tävlingarna vara säsongens sista chans för medaljer. Förutsättningarna kunde varit bättre.

– Det är väldigt osäkert just nu. Jag har haft problem med sjukdomar på slutet. Det började när jag var i Norge och tävlade och drog på mig en långdragen förkylning, säger Evelina Settlin.

Träningen har blivit lidande, men hon är åter på benen för att fajtas om SM-medaljerna.

– Två-tre veckor blev det uppehåll, men de senaste veckorna har jag ändå kunnat träna på. Jag har väl kommit i gång hyfsat, men det är svårt att veta hur mycket man tappat och så.

Efter sjukdomsperioden har Settlin kommit i gång med tävlandet igen. Den gångna helgen körde hon Sigvard Jonssons Minne, ett fristilslopp över 10,8 kilometer, där det slutade med en tredjeplats. Bara Linn Sömskar och Elin Mohlin var före i mål, ett skönt besked för Evelina Settlin.

– Det kändes bättre än jag trodde, så det kan nog bli bra det här, säger hon.

Hudiksvall har ett herrlag med i torsdagens sprint, Daniel Richardsson kör tillsammans med Lars Ljung. På damsidan har klubben två lag med där Caroline Glännerud och Malin Eriksson bildar ett lag.

I det andra laget kör Evelina Settlin tillsammans med Sara Nordstrand. Trots den knackiga uppladdningen med sjukdomar vill duon ta sig så långt som möjligt.

– Vi siktar fortfarande på att ta oss till final och slåss om medaljerna, säger Evelina Settlin som under säsongen haft just sprint som en av sina bästa grenar.

Skid-SM samarrangeras mellan Åsarna och Hudiksvalls IF. Detta sedan det milda vädret veckorna innan tävlingarna gjorde det omöjligt för Hudiksvall att arrangera mästerskapet på Östra skidstadion. En tråkig omständighet för HIF-åkarna som inte får visa upp sig på hemmaplan, men den snabba flytten av arrangemanget är ingenting som stör i övrigt.

– Givetvis tråkigt, det är det. Men det blir nog bra i Åsarna också, man är ganska van vid såna här grejer nu när vintrarna är som de är, säger Evelina Settlin.

Förutom teamsprinten kör åkarna ett längre lopp under lördagen, fem mil för herrarna och tre mil för damerna.

Hur Evelina Settlin kommer stå sig där återstår att se.

– Svårt att säga med den träningen som har varit så vi får se helt enkelt, säger Evelina Settlin som kan blicka tillbaka på en säsong där hon fick ett litet genombrott i inledningen av Tour de ski, men också en säsong kantad av sjukdomar.

– Det är lite blandat, säsongen började väldigt bra. Det jag kört har gått bra och det är jag nöjd med, men jag har ju varit störd av sjukdomar.