Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kränkta söker svar

– Det är uppenbart att det brast ibland. Det kunde vara väldigt dåliga förhållanden hos en del.

Arkivarie Åke Norberg har fått inblick i många fall där fosterhemsplacerade kränkts under sin barndom.

Många vänder sig till honom sedan det blivit klart att de ska få ersättning från regeringen med 250 000 kronor i de fall det förekommit vanvård. Bevisen på detta kan finnas i arkivet.

Sedan Åke Norberg synat handlingar och hört berättelser har han förstått att det uppenbarligen funnits brister i dåvarande barnavårdsnämndens kontroller.

– Men man måste också säga att många fick det också bra. Och de hör ju inte av sig hit. Ibland var det inte så dramatiskt och man ser att det bara är välvilja att barnen ska få det bra från barnavårdsnämndens sida.

Det kan vara riktigt tunga historier som kommer fram. Och många som ringer till arkivet berättar också sitt livs historia.

– Det är faktiskt jobbigt att höra på att det varit så här.

Handlingarna som drabbade frågar efter är från 1920-talet och framåt 1980.

– Framförallt är det beslut på varför de blev placerade. Ofta har de ingen kännedom alls, konstaterar Åke Norberg lite förvånat.

Uppgifterna är ofta känsliga och behandlas med sekretess. För arkivarien är det därför enklare att man använder telefon eller brev i kommunikationen. Om man kommer till arkivet för att hämta uppgifter måste han ofta maskera av de delar som inte berör personen i fråga.

– Det är väldigt olika hur många ärenden det är. Nu idag var det två på en gång och en dag hade jag fyra samma dag.