Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kränkningarna ökar i kommunen

Sedan i somras har kraven ökat på att alla mobbningsärenden ska följas upp. I Hudiksvalls kommun arbetar sedan fem år med satsningen Nollvision mot mobbning.

Barbro Kernby på Lärkontoret i Hudiksvall jobbar sedan fem år med satsningen Nollvision mot mobbning. Hon är den som tar emot alla anmälningar och varje hel- och halvår lämnar hon en rapport till lärande- och kulturnämnden.

Enligt statistiken så har kränkningarna ökat, men om det beror på att skolorna blivit bättre på att anmäla, är svårt att säga. Det som står klart är däremot att långt ifrån alla fall hamnar på den listan.

– Det finns ett mörkertal. Många barn vill inte berätta något hemma om det som händer, och de fallen får vi ju inte reda på, berättar Barbro Kernby.

Enligt den nya skollagen som började gälla från och med juli så är alla som arbetar med barn och elever skyldiga att anmäla all form av mobbning. Fyra veckor efter att anmälningen kommit till Barbro Kernby får rektorn på skolan ett uppföljningsbrev med frågor om vad som har hänt i ärendet.

– De ska bland annat svara på hur elever och föräldrar har fått hjälp efter det inträffade, vilka åtgärder som vidtagits och hur situationen ser ut i dag.

Senast i somras fick kommunen hård kritik från Skolinspektionen för hur man hanterat ett fall med en elev som mobbats i över fyra år. Enligt myndigheten hade kommunen inte satt in tillräckliga åtgärder för att lösa situationen.