Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kränkning att de har varit inne i vårt hus"– polisen tror på samverkan för att minska inbrotten

Att drabbas av inbrott är en obehaglig upplevelse. Men genom bland annat grannsamverkan kan flera inbrott förhindras enligt polisen.

Ingrid Särnholm och hennes sambo bor i Bjuråker och i slutet av maj drabbades de av ett inbrott. De åkte i väg en sväng på förmiddagen. Knappt 45 minuter senare kom de hem med bilen och upptäckte då att en fönsterruta var sönderslagen och att fönstret stod öppet.

– Det tog en stund innan vi fattade vad som hade hänt, säger Ingrid Särnholm.

Läs mer: Så många inbrott är det per år - kommun för kommun

När de kom in i bostaden upptäckte de att det låg en stor sten i ett av rummen och att det var fullt av glassplitter från fönstret på golvet. Ytterdörren stod öppen.

– Förmodligen överraskade vi inbrottstjuvarna. Vi hade väldigt tur i oturen, säger Ingrid Särnholm.

Polisen gjorde en teknisk undersökning av bostaden och kunde säkra spår efter inbrottstjuvarna.

– Vi blev väldigt chockade. Det satt i länge och det känns olustigt att det har hänt. Det är en kränkning att någon har varit inne i vårt hus, säger Ingrid Särnholm.

Läs även: "Vad tror de ska finnas i en gammal stuga?"

Efter inbrottet har Ingrid Särnholm blivit mer vaksam och grannarna är ännu mer uppmärksamma på varandra.

– Det känns obehagligt att det kan ske här. Det här påverkar oss väldigt mycket. Varje gång som man åker i väg så tänker man på det, säger Ingrid Särnholm.

Under våren och sommaren drabbas många husägare av inbrott. Många sommarstugor som ägarna kommer till under försommaren har varit utsatta för inbrott under våren.

– Man ska dra öronen åt sig om det är något misstänksamt. Men alla som till exempel frågar efter vägen behöver inte vara kriminella, säger Fredrik Martens.

Läs även: Upptäckte inbrott när ägarna kom till sin sommarstuga

Polisen försöker med spaningsarbete arbeta förebyggande mot inbrott. En viktig del i deras arbete är att få information från allmänheten.

– Vi vill få i gång fler båtsamverkan och grannsamverkan. Det är ett bra samarbete med oss, säger Fredrik Martens, gruppchef vid polisen Hudiksvall.

Genom olika samverkansföreningar kan boende gå ihop och tillsammans hjälpas åt att hålla koll på området och samtidigt få en enkel kontaktväg med polisen.

– Man kan gå ihop och hjälpa till att hålla koll på varandras gårdar. Det ska vara okej att vara nyfiken och ha koll på varandra, säger Fredrik Martens.

Läs även: Inbrott i sommarstugor - tjuvar slog sönder fönsterrutor

Fredrik Martens uppmanar alla att vara vaksamma och hålla koll på varandras fastigheter när man reser bort. Han tipsar om de viktigaste sakerna man kan göra för att förebygga inbrott:

Ha inget av stort värde i sommarstuga. Måste det vara där, se till att det inte syns från fönster.

Ha timer på lampor så att det ser ut som om någon är hemma.

Töm postlådan eller be en granne att tömma postlådan ifall du är bortrest.

Samarbeta med grannar och se till varandras hus.

Ha ordentliga lås och lås uthus och liknande.

Fredrik Martens tycker att det är viktigt att alltid anmäla om man har haft ett inbrott. Om alla inbrott anmäls får polisen en bra bild över hur det ser ut.

– Vi tar alla tips vi får på allvar. Och tipsen kan vi ha med oss i vår planering av vår verksamhet, säger Fredrik Martens.