Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kranbil–helikopter–pråm: Nu flyttas båda UFO-tornen från storskogen

 
Futuro-husen på Noran
Visa alla artiklar

I decennier har de mystiska Futuro-husen väntat högt över talltopparna på det övergivna skjutfältet Noran, nära Tönnebro. Nu ska de bort.

Inom ett par veckor kommer en stor kranbil och lyfter ner plasthusen från deras fjorton meter höga betongpelare.

Läs också: En futuristisk designdröm bland trädtopparna

Den finska konstruktionen från sent 60-tal kan monteras isär. Men underhållet är eftersatt, så risken är att bultarna har rostat ihop. Därför kommer husen att transporteras hela till Norrköping. Där ska Futuro-husen rustas upp. Sedan ska det ena till Flygvapenmuseum i Linköping, det andra ska säljas via auktion på Fortifikationsverkets hemsida.

Läs också: Nu kan du slå till – köp ett mystiskt ufo-hus i skogen

Det är svårt att transportera ett åtta meter brett Ufo. Lastbil duger inte. Därför kommer troligen Försvarets starkaste helikopter att lyfta huset från Noran till en pråm i Söderhamn, enligt Fortifikationsverkets pressekreterare Johan Danielson.

– Det är extremt få helikoptrar som klarar den här transporten, inga civila tydligen. Vi vet inte riktigt hur mycket husen väger, eftersom det är en specialkonstruktion, säger Johan Danielson.

Pråmen ska transportera husen till Norrköping, och sedan blir det förmodligen helikopter igen till museet.

Det har höjts flera röster om att det ena huset borde bevaras i Gävleborg. I så fall måste det alltså transporteras tillbaka från Norrköping.

Läs också: Rymden anropar Gavlehov – slå till på ett ufo-hus!