Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krafttag mot rökningen på skolan

Nytt läsår betyder nya tag mot rökningen på Bromangymnasiet. Rökkuren har flyttats och en vakt patrullerar skolgården för att se till att reglerna efterlevs.

Annons

När den nya terminen ringde in möttes Bromangymnasiets rökande elever, lärare och besökare av nyheter att förhålla sig till: Totalt rökförbud gäller numera på hela skolområdet.

- Reglerna har funnits länge men de har inte efterlevts. Nu blir vi tydligare med vad som gäller, säger rektor Birgitta Rytterskog.

Rökkuren som tidigare var placerad framför huvudentrén har flyttats. Den står nu bortom cykelparkeringen vid gång- och cykelstigen upp mot skolan. Elever på byggprogrammet håller på att bygga ytterligare en kur som ska placeras vid norra parkeringen. Till dessa två platser hänvisas de som vill dra ett bloss.

För att se till att reglerna efterlevs under skoltid har en särskild rökvakt anställts under de första skolveckorna. Iförd en gul reflexväst patrullerar han skolgården, från klockan halv åtta till halv fem.

- Lärare och många elever är bara positiva, men jag har stött på ett visst motstånd från en del elever. Jag bemöter dem med respekt och vänlighet och oftast är det de reaktionerna jag får tillbaka, säger rökvakten, som inte vill framträda med namn.

Om rökvakten ser någon som röker på skolområdet, informerar han om skolans regler och hänvisar personen till någon av rökkurerna.

Den elev som upprepade gånger bryter mot reglerna riskerar att bli avstängd från skolundervisningen. Omyndiga elever som ertappas med att röka på otillåten plats har ett samtal till föräldrarna att vänta. Myndiga elever kan polisanmälas för störande av allmän ordning om förseelsen upprepas.