Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftsamling under morgonen när vinden väntas gå mot Kårböle: "Vi kan inte se genom röken"

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Vid 04-tiden på torsdagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att evakueringen av de boende i Kårböle är klar.
– Vi ska göra en kraftsamling mot Kårböle by, vi kommer få en vind som kommer gå i riktning mot byn, säger Leif Gäfvert, räddningsledare.

Annons

Arbetat fortgick under natten och ytterligare förstärkning från andra regioner ska vara "på gång", säger Leif Gäfvert tidigt på torsdagsmorgonen.

– Vi har inga uppe i luften för tillfället då man måste tänka på vilotider, men vi ska försöka få upp helikoptrar så fort som möjligt. Vi har ansökt om plan, men de har prioriterat planen mot Dalasidan.

Just nu kan han inte uppskatta hur stort område som brinner i Ängra, Nötberget och Enskogen.

– Vi har ingen aning om hur många hektar det är, vi kan inte se genom den rök som är, så vi vet inte riktigt, säger Leif Gäfvert.

Läs mer: Hela orten hotad - nu utryms Kårböle: "Bränderna kommer närmare"

Räddningstjänsten kraftsamlar sina resurser mot Kårböle by då vinden väntas vända ditåt.

– Det är det vi måste försöka lägga krut på, det är problem på andra ställen också men det är prioriteringsfrågor, säger Leif Gäfvert.

Evakueringen av de boende intensifierades av polisen under natten för att bli klar så fort som möjligt och polisregion Bergslagen uppger att de skickat personal till sina kollegor i Hälsingland.

– Det är en ansträngd situation, både för vår del men framför allt för räddningstjänsten. De jobbar häcken av sig, säger Per Bjurström, befäl vid polisens ledningscentral i Region Mitt.

Följ liverapporteringen för senaste nytt här.