Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftsamling behövs för livsmedelsproduktion

Centerpartiet har i regeringen drivit igenom många åtgärder för att stärka landsbygden och lantbruket.

Annons

Förstärkt anslag till enskilda vägar, skatten på handelsgödsel har tagits bort liksom slakteriets kontrollavgifter, landsbygdsmedlen förstärks med ökade budgetavsättningar, jordbrukets konkurrenskraft utreds, med mera.

Livsmedelsindustrin är med jordbruket och de gröna näringarna i övrigt, basen i den levande landsbygd som är grunden för utveckling i hela landet.

Nischproduktion, småskalig förädling och gårdsslakterier är viktiga för svensk livsmedelsproduktion. Här har framtidssatsningen Matlandet betytt mycket, liksom enklare regelverk och lägre myndighetskostnader.

Grunden i svensk livsmedelsproduktion måste ändå vara en rationell och konkurrenskraftig växtodlings- och animalieproduktion för att producera miljö- och djuromsorgsvänlig mat i världsklass.

Det är illavarslande att världens mest miljö- och djurvänliga livsmedelsproduktion, den svenska, backar på mjölk- och köttområdet. Den svenska modellen har tyvärr lyckats betydligt sämre än den finska eller danska. Lösningen är naturligtvis inte att öka matimporten.

C och landsbygdsministern driver i regeringen på för att vända utvecklingen, många åtgärder har vidtagits och mer är på gång. Fortsatt översyn av regelverk och brister i konkurrensförutsättningarna pågår, gårdsstödet ska reformeras vilket måste ske ansvarsfullt, den offentliga upphandlingen måste undvika mat som är producerad med i Sverige olagliga metoder, och det behövs en bred kraftsamling bakom den svenska livsmedelsproduktionen.

Ett starkare Centerparti betyder en starkare röst för en levande landsbygd och för ett livskraftigt jord- och skogsbruk som växer och utvecklas!

Björn Brink, (C)

Staffan Danielsson, riksdagsledamot (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel