Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftsamla mot huliganerna

Inte igen! Och så ett antal uttryck som inte lämpar sig i tryck.
Det var min omedelbara reaktion då jag i måndags satt i bilen och lyssnade på den allsvenska fotbollen på radio.

Annons

Den här gången var det knallskott som kastades in under matchen Syrianska–AIK, orsakade skador på assisterande domare och en bollkalle, och medförde att man fann det nödvändigt att bryta matchen.

För mig är fotboll en viktig del av livet. Därför blir jag också riktigt förbannad över att det finns en liten grupp idioter som tar sig till fotbollsarenan med avsikten att bråka och ställa till med jävelskap. Huliganism hör inte ihop med idrotten. De som ägnar sig åt dylik verksamhet har varken på eller i anslutning till arenorna att göra.

Från Svenska Fotbollsförbundets sida har man länge krävt att regering och riksdag ska agera genom att stifta hårdare lagar, ett krav som så sent som i går återupprepades.

Det man konkret vill är att det, enligt brittisk modell, ska införas en lag om anmälningsplikt. De personer som alltså har ålagts om tillträdesförbud på fotbollsarenorna ska i samband med matchstart tvingas att anmäla sig hos polisen, på tydligt avstånd från fotbollsarenan. Dessutom vill man ha längre straff och högre böter för dem som begår brottslighet i samband med idrottsarrangemang.

Det sistnämnda är högst tveksamt. Varför skulle det vara allvarligare om någon misshandlade en person i samband med en fotbollsmatch jämfört med om det skedde ute på stan?

Däremot är förslaget om en anmälningsplikt något som regering och riksdag bör hörsamma. Det har visat sig vara effektivt i England, där man tidigare hade mycket stora problem med huliganer.

Fast hårdare lagstiftning räcker inte. Även klubbarna och supporterföreningarna måste ta ett större ansvar och tydligare visa sitt motstånd.

I alltför många fall har ledare och spelare inte omedelbart, tydligt och kraftigt tagit avstånd från de så kallade supportrar som burit sig oacceptabelt åt. Det är också för de här klubbarna som problemen är som störst.

Supporterföreningarna borde också vara aktivare i att motverka huliganismen, eftersom det bevisligen är något som förstör för klubben som de älskar.

Tillsammans måste alla kraftsamla mot huliganerna. Så att fotbollen kan få handla om det som den ska – underhållning, spänning och en viss form av kärlek.

Mer läsning

Annons