Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräftpesten har spridit sig till Dellen

I slutet av juli bekräftades att Sillerboån i Tallåsen drabbats av kräftpest. Det står nu klart att även kräftor i Stömnessjön i Delsbo och södra Dellen har smittats.

Kräftpesten bröt i slutet av juli ut i Sillerboån från Bäckebo kraftverk, genom Växnan och Horneån, ned till Ljusnan - ett område som ansetts vara ett av södra Norrlands bästa kräftvatten.

Nu har även Stömnessjön och de båda Dellensjöarna fått bekräftade fall av kräftpest och länsstyrelsen har utfärdat ett årslångt fiskeförbud från sjöarna till åns utlopp i havet.

Det är inte heller tillåtet att använda fisk som fångats i de smittade områdena som betesfisk i andra vatten. Fiskeredskap, båtar och till och med badkläder får inte heller flyttas till någon annan sjö eller vattendrag, utan att först desinfekteras, till exempel genom kokning eller frysning.

Men utöver dessa åtgärder finns det, enligt Christer Örn, fiskekonsulent på länsstyrelsen, lite att göra.

- Den mest akuta åtgärden är att inskränka fisket, men utöver det finns det inte så mycket aktivt vi kan göra.