Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig prisökning på grönsaker

Det har blivit dyrt att äta grönt.
På ett år har priserna på grönsaker ökat med 15,6
- Kunderna tycker att det är dyrt, säger Susanne Bengtsson på Tempo Vågbro.

Annons

Sedan februari förra året har det sammanlagda priset för grönsaker ökat med 15 procent. Det visar siffror från Konsumentprisindex, KPI, där priser jämförs. Susanne Bengtsson, grönsaksansvarig på Tempo Vågbro, har märkt av de skenande priserna.
- Kunderna kommenterar dem nästan varje dag, säger hon.
Hon har svårt att ge något bra svar till dem om varför priserna ökat.
- Och så ska man äta nyttigt och så, man funderar ju på vad ökningen beror på, säger hon.
Priset på purjolök har gått upp 86 procent. Gurkan har stigit 58 procent, enligt KPI.
- Isbergern har varit jättedyr ett tag, men den har gått ner. Tomater och gurka har ökat, äpplen och päron ligger högt. Vardagsfrukten är dyr överlag, säger Susanne Bengtsson.
När det gäller frukten så är prisökningen nästan 6 procent, men priset på päron har ökat hela 45 procent, visar KPI.