Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig ökning av recept

Läkemedel som används av missbrukare i Söderhamn kommer delvis från sjukvården. Bland annat från utskrivna recept som har ökat dramatiskt.

Antalet recept på läkemedel som är populära bland missbrukare har ökat kraftigt de senaste åren. I vissa fall med flera hundra procent. Läkemedel säljs ibland vidare till missbrukare eller så kan man byta med varandra.

Missbrukare tidningen pratat med hävdar att det inte är några problem att få receptförnyelser: "Det är bara att säga att man tappat bort en karta så får man nya".

Ett av de vanligaste preparaten bland unga söderhamnare är Lyrica, ett läkemedel som används för att lindra epilepsi. Under de senaste sju åren har utskrivningen av Lyrica i Gävleborg ökat med 550 procent i åldrarna 15-29.

Har det blivit fler epileptiker i länet eller används medicinen till någonting annat?

– Jag kan varken svara bu eller bä på den frågan innan jag har sett anledningarna till varför preparatet skrivits ut. Men visst har det varit en kraftig utskrivning av den medicinen, säger Roger O Nilsson, som är landstingets divisionschef för medicin-psykiatri.

Han berättar att landstinget kunnat se att det skrivits ut lite för mycket mediciner åt äldre. Ibland har de även fått signaler om att det säljs på gatan. Men att det sker i så stor utsträckning som ungdomar själv uppger och att det är mycket lätt att få mediciner utskrivna, gör honom oroad.

– Nu vet jag ju inte om uppgifterna stämmer, men jag ska omgående ta kontakt med kollegorna inom primärvården.

Andra mediciner som är begärliga av missbrukare ökar också. ADHD-mediciner som Ritalin och Concerta innehåller amfetamin. 2006-2013 ökade utskrivningen av ADHD- medicin till unga med 650 procent.

Enligt Elin Rosengren som är verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i länet, beror det på att antalet patienter blivit fler eftersom vården blivit bättre på att upptäcka ADHD.

Hur arbetar ni för att minska risken för missbruk?

– Vi har omfattande kontroller, slumpvisa drogtester och skriver kortare recept. Ser vi att någon patient tappat receptet någon gång för mycket kan det leda till att vi inte förskriver det preparatet mer, säger Elin Rosengren.