Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig ökning av P-böter

Upp till tre gånger så många parkeringsböter har skrivits ut den första tiden med p-skiva.

Annons

En vanlig missuppfattning med p-skivan är att folk tror att de får parkera fritt två timmar överallt i Hudiksvalls centrum. I själva verket varierar p-tiden från 30 minuter till tre timmar.

– P-skivan kräver mycket mer ansvar från bilisten att läsa av vägmärkena hur länge man får parkera, och det gör man inte, säger parkeringsvakten Ingrid och hon konstaterar att de har fått skriva ut väldigt många anmärkningar sedan starten i augusti, då bristen på p-skivor åtgärdades.

– Det är tre gånger så många skulle jag tro, än så länge. Det är alldeles för mycket och det är påtagligt att folk inte läser vägmärkena.

Många felparkerare har blivit upprörda eftersom de trott att det är gratis parkering överallt, men parkering gäller bara den tid som är angiven på vägmärket under förutsättning att man har p-skiva. En annan missuppfattning är att p-skivorna bara gäller i Hudiksvall, men den fungerar lika bra över hela landet. Kartan på baksidan visar bara exempel på var i centrum man kan parkera.

Den som parkerar fel får en anmärkning fäst på vindrutan. Den innebär i praktiken p-böter och beloppet man får betala är antingen 250 eller 500 kronor.