Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig nedgång i nyföretagandet

Det har startats färre företag i år, jämfört med samma period förra året. Trots att företagandet i Gävleborgs län backat kraftigt, klarar sig Hudiksvalls och Ljusdals kommuner bra, medan det är kärvare i Söderhamn.

Under perioden januari till april har antalet nystartade företag i Sverige minskat med knappt 17 procent. I Gävleborgs län är siffran ännu högre, 20 procent. Trots det har flera kommuner i Hälsingland klarat sig bra.

Jörgen Bengtson är projektledare på Nyföretagarcentrum Hälsingland. Centret har tillsammans med Bolagsverket tagit fram uppgifterna om landets nya entreprenörer, och enligt honom är siffrorna inte överraskande.

- Vi räknade med att det skulle bli en nedgång. Vi har inte haft en sådan lågkonjunktur sedan 1930-talet och då följer nyföretagande med tillbakagången.

Men det är inte alla kommuner i Hälsingland som ser en så kraftig minskning.

- Det finns en rejäl spridning, säger Jörgen Bengtson. Nedgången är kraftigare i traditionella brukskommuner där det inte finns samma företagartradition. Och omvänt kan man säga att i kommuner med stark handel och varierat näringsliv är nedgången liten.

Ett exempel på en sådan kommun är Hudiksvall där företagandet minskat med knappt 13 procent, som är att jämföra med siffran för Gävleborgs län som helhet på 20 procent.