Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftfulla stödåtgärder till kommuner och landsting

För att mildra effekterna av den globala ekonomiska krisen har regeringen i sin höstbudget aviserat att tillfälligt förse kommuner och landsting med ytterligare resurser på cirka 10 miljarder kronor för 2010.

Annons

Det är ett bra och nödvändigt beslut i en tid där jobb och välfärd står på spel ute i många kommuner.

Den ekonomiska krisen gör att många kommuner har stått inför stora besparingskrav med omfattande uppsägningar av personal som en av följderna. De nya pengarna från regeringen gör nu att det behovet minskar och att personalen kan behållas så att sjukvård, äldreomsorg, barnomsorg och skola skall fortsätta fungera med hög kvalitet.

Söderhamn tillhör de kommuner som har klarat den ekonomiska krisen bäst. Detta tack vare att vi gick in i budgetperioden med en väldigt stark budget. Trots det så känns regeringens nya tillskott mycket angelägna och viktiga för vår ekonomi och verksamhet.

För Söderhamns del så innebär ”stödpaketet” i höstproppen att 20 miljoner kronor tillförs som ett engångsbelopp för 2010. Då skall man samtidigt komma ihåg att även i regeringens vårproposition fanns det ett extra stöd till kommunerna, som för Söderhamns del innebar 34 miljoner kronor över tre år. Pengarna var fördelade med 14 miljoner kronor för 2010, och vardera 10 miljoner de två följande åren.

För att stimulera företagen att anställa arbetskraft har alliansregeringen tidigare sänkt arbetsgivaravgiften med en procent. Eftersom kommunen är en stor arbetsgivare så innebar den sänkningen för Söderhamns del en lägre kostnad på 7 – 8 miljoner kronor i arbetsgivaravgift.

För att fortsätta uppräkningen så har regeringen beslutat om ökat stadsbidrag för yrkesutbildningar, vilket kommer att leda till fler utbildningar bland annat i Söderhamn.

Sammantaget så bidrar de här sysselsättningsbefrämjande åtgärderna från regeringen att Söderhamns kommun i sin fyraårsbudget, kommer att kunna dra ner på besparingarna och ändå anta en budget i balans vid fullmäktiges oktobersammanträde.

 

Lennart Olsson (C)

Kommunalråd Söderhamn.

Mer läsning

Annons