Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräftdöd stoppar fisket i Sillerboån

Provfisket i Sillerboån i Tallåsen inför årets kräftfiske har gett ett magert resultat. På vissa sträckor har döda kräftor flutit i land längs stränderna.

Prover har tagits men ännu har inte Ljusdals fiskevårdsområdesförening fått svar på vilken sjukdom som ligger bakom kräftdöden och det kraftigt minskade beståndet.

Sillerboån har länge betraktats som ett av södra Norrlands finaste kräftfiskevatten. Tendensen överlag i länet är att flodkräftan tappar mark dels på grund att signalkräfta, som är bärare av smitta för kräftpest, olovligen inplanterats i vattendrag och att kräftpest därmed spridits till vattendragen.

Fiskevårdområdesföreningen har provfiskat längs flera sträckor i Sillerboån, men resultatet har varit mycket magert.

– Vi har inte fått en enda kräfta på en sträcka från en strömnacke uppströms fiskodlingen och ned till Växnan. Ovanför den sträckan har det blivit några kräftor, säger Kenneth Olsson hos Ljusdals fiskevårdsområdesförening.

Länsfiskekonsulent Karl Gullberg hos länsstyrelsen berömmer fiskevårdsområdesföreningen för det snabba beslutet att ställa in årets kräftfiske.

– En riktig åtgärd. Det är viktigt att man så snabbt som möjligt efter en misstanke om sjukdom stoppar fisket för att förhindra fortsatt smittspridning, säger han.