Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräftan helt borta i Sillerboån

Utbrottet av kräftpest i Sillerboån i Tallåsen förbryllar personal hos länsstyrelsen.

Annons

Provfiske och dykningar i ån har inte gett någon indikation på vad som orsakat utbrottet. I dag kan man bara konstatera att hela kräftbeståndet i ån är borta. Men vid fiskodlingen i Tallåsen har kräftor överlevt.

Förra veckan undersökte länsstyrelsen med hjälp av experter på flodkäfta flera lokaler i Sillerboån i jakt på flodkräfta. Burar hade placerats ut på fyra lokaler och dessutom gjordes dykningar på två lokaler, men Inte en enda flodkräfta kunde ses eller fångas.

Provfiske har också skett i biflöden till Leån och Letssjön, men inte heller där har man kunnat konstatera någon förekomst av flodkräfta.

Vid fiskodlingen i Tallåsen har man under ett års tid haft flodkräftor i burar nedsänkta i Sillerboån. Dessa flodkräftor har klarat sig och efter ett år är de till synes välmående, men har då också garanterats mat via utfordring av ägaren till fiskodlingen.

– Tydligen klarar sig flodkräftor nere vid odlingsläget, vilket då skulle bevisa att det inte finns någon smitta i det området. Men vi kan inte vara säkra på att kräftor kan leva i andra områden i systemet, säger Christer Öhrn.

Tommy Odelström, som har forskat om flodkräfta sedan tidigt 70-tal och deltagit i provfisket och dykningarna i Sillerboån, drar inga slutsatser av att flodkräftor överlevt i burar vid fiskodlingen i Tallåsen.

Hur pestsmittan kommit till ån vet man inte, men Tommy Odelström misstänker starkt att den förts till ån via smittade redskap.

Att kräftorna i Tallåsen överlevt även om det finns pestsmitta i ån förklarar Tommy Odelström med att ett litet bestånd av smittade kräftor ger smittsporer med låg täthet och då kan smittan koncentreras till mindre områden. Skulle kräftstammen återskapas genom utsättning, då finns risk att smittan åter sprids över ett större område.

Länsstyrelsen vill nu gå vidare och undersöka om det finns bestånd av flodkräfta längre upp i vattensystemet, det vill säga även Bäckesjön, Storsjön och deras tillflöden.