Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kostymen för migration måste anpassas

Centerpartiet vill ersätta flyktingars bidrag med lån. Om förslaget genomförs innebär det en besparing på 16 miljarder.

Första måndagen efter sin föräldraledighet lyfte centerledaren Annie Lööf upp ett nytt förslag på politikens bord. Centerpartiet vill byta ut den etableringsersättning som ges till invandrare med uppehållstillstånd till ett etableringslån.

Etableringslån ska vara utformat likt studielån som ges till studenter med en bidragsdel på 28 procent och en lånedel på 72 procent.

I dag ges etableringsersättning till de personer som fått ett uppehållstillstånd och som befinner sig i Arbetsförmedlingen etableringsplan. Planen pågår i drygt två år och omfattar SFI, arbetsförberedande insatser och kunskaper om det svenska samhället. Den ersättning som ges ut i dag är 308 kronor om dagen, ungefär 6 800 kronor i månaden. Lånet ska börja betalas tillbaka efter att man lämnar etableringsplanen. Samma regler gäller för studielån.

Bakom förslaget ligger ett behov av att minska etableringsuppdragets kostnader i takt med att antalet deltagare ökar från 50 000 personer till 100 000 personer. Med detta väntas kostnaden öka från 4 miljarder till 9 miljarder år 2020.

Samma trend följer utgifterna för migration och integration som helhet. Regeringen har budgeterat för 40 miljarder men utfallet, eftersom Migrationsverket och Arbetsförmedlingen krävt en ekonomisk förstärkning väntas öka till 80 miljarder kronor.

Regeringen gör klokt i att lyssna på Centerpartiets förslag. Under året kommer vi med säkerhet få se ytterligare en uppgörelse mellan regering och Alliansen om integrations- och migrationspolitiken.

Efter 8 år har ungefär var fjärde flykting kommit in på den svenska arbetsmarknaden med ett heltidsjobb eller eget företag.

Tidsrymden och det svaga parlamentariska läget gör att en det måste finnas en samsyn kring de åtgärder som måste göras. Samtidigt går det inte att nog betona vikten av att rätt åtgärd sätt in från första stund. En felaktig integrationspolitik eller en integrationspolitik som pendlar mellan olika lösningar kommer bara försena individens integration på arbetsmarknaden.

Det kommer finnas ett betydande behov av att återkomma till ytterligare besparingsförslag på migrations- och integrationsområdet annars finns det en risk att kostymen blir att för stor de kommande åren. I slutändan handlar det om att prioritera rätt medel på rätt insatser som ger effekt.

Att flytta medel från transfereringssystemen, det vill säga bidrag, för att på så sätt frigöra resurser som kan användas till snabbare integration är därför rätt väg att gå.