Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kostsamma konsulter tar betalt för öl och vin

(Uppdaterad kl. 11:29) Representanter från Glada Hudik-teaterns produktionsbolag och verksamhetens presskvinna besökte lyxrestaurangen Aquavit under ett besök i New York inför ensemblens resa till USA.

Fakturan för mat, öl och vin skickades till Hudiksvalls kommun.

Annons

Efter en tre timmar lång middag med lika många rätter, drogs Charlotte Olofssons Visa-kort i kortläsaren på den skandinaviska stjärnrestaurangen Aquavit. Det var slutet av 2009 och hon var i New York i egenskap av representant för produktionsbolaget Briggen teaterproduktion, för att rekognoscera inför Glada Hudik-teaterns resa den kommande sommaren. Kollegan Anders Amrén och konsulten Eva Stocks var med på resan. Trion skulle resa tillbaka till Sverige nästa dag, och den sista kvällen på Manhattan åt de middag med en amerikansk skådespelare och talesperson för en organisation som vill inkludera människor med funktionshinder i kulturen.

Förrätter, huvudrätter, kaffe och ett fruktfat sattes upp på notan – precis som det öl och vin middagssällskapet kan antas ha skålat i under middagen. Totalraden summerades till 229 dollar och 73 cent, och kvittot skickades till Hudiksvalls kommun.

- Vi fakturerar våra utlägg. Sedan är det upp till kommunen att ta ställning till vad de betalar för, kommenterar Charlotte Olofsson.

Hudiksvalls kommun betalade fakturan, inklusive det öl och vin som druckits. Pia Andersson, chef för omsorgsförvaltningen, säger att det är olyckligt.

- Det är inte rätt. Det ska inte bjudas på alkohol, det finns det en uttalad policy kring, säger hon.

Briggen teaterproduktion är det produktionsbolag som Glada Hudik-teatern anlitar för produktionen Elvis. Samarbetet har varit välfungerande, enligt både Charlotte Olofsson och Hudiksvalls kommun. I stället för att bygga upp en egen organisation kring Elvis-produktionen köper kommunen tjänster från Briggen.

Sedan 2007 har bolaget fakturerat teatern för mer än 2,1 miljoner kronor, som mest under 2010 då summan landade på nära 830 000 kronor i fakturor för arvoden och övriga utgifter. Hittills i år har kommunen betalat Briggen teaterproduktion mer än en halv miljon kronor.

Eva Stocks, som också åt av de svensksmakande rätterna på Aquavit, är Göteborgskonsulten som sköter marknadsföring och presskontakter åt Glada Hudik-teatern. Och hon tar ordentligt betalt. En sammanställning av de fakturor hon skickat till Hudiksvalls kommun sedan 2007 visar att hon dragit in mer än 1,3 miljoner kronor på Glada Hudik-teatern.

- Vi har inte kompetensen inom kommunen att marknadsföra Glada Hudik-teatern. Eva Stocks är välkänd och rutinerad och hon gör ett jättejobb när det gäller teatern, säger Pia Andersson.

Läs den fullständiga artikeln i Hudiksvalls tidning.