Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kostnadsfritt lån kan ge konstgräsplan

Kommunen lägger planerna på att investera i konstgräsplanen på is. Istället talas det nu om att låna ut nio miljoner till klubbarna för att bygga planen. Men trots det kan klubbarna inte behöva betala något.

Annons

Förutsättningarna för konstgräsplanerna är annorlunda jämfört med bara några dagar tidigare.

Då hette det att kommunen skulle investera nio miljoner i projektet. I förra veckan bytte man fot från kommunalt håll och pratade istället om ett förslag att låta fotbollsklubbarma låna pengarna.

Men det ska inte kosta klubbarna något extra. Därför tittar man på en möjlighet att ge ett ränte- och amorteringsfritt lån, det vill säga klubben får låna nio miljoner utan krav på att betala tillbaka.

– Detaljerna tittar vi givetvis på, när lånet kommer förfalla, hur och om det ska amorteras. Men utgångspunkten är att det ska vara ränte- och amorteringsfritt, i alla fall initialt, säger Nicklas Bremefors som är ekonomichef på Ljusdals kommun.

En förutsättning menar Stefan Lindqvist på Ljusdals IF.

– Annars skulle projektet falla för att det var för dyrt, säger han.

Även om det låter som det, innebär det här alternativet inte att klubbarna får pengarna, enligt Nicklas Bremefors.

– Vi har fortfarande en fordran på dem. Vi kommer aldrig kunna skriva att ett lån är ränte- och amorteringsfritt, därför tittar vi på alla möjligheter. De kanske kan börja betala om en viss tid. Det är ju inga rika klubbar och det viktigaste är att de får en hall, säger Nicklas Bremefors.

Än så länge handlar det bara om diskussioner mellan Ljusdals kommun och klubbarna. Några beslut för politikerna att ta ställning till finns inte i dagsläget. Lånealternativet presenterades i förra veckan i samband med att budgetberedningen deklarerade att de var tvungna att spara 27 miljoner till årsskiftet.