Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kostnader för ensamkommande och unga missbrukare ökar – nämnd vill ha 9,8 miljoner extra

Artikel 9 av 12
Bollnäs kommuns budget
Visa alla artiklar

Socialnämnden i Bollnäs anser att en utökad budget krävs för att behålla nyanställda socialsekreterare, finansiera gruppbostäder för funktionsnedsatta och för att unga i riskzonen ska slippa blandas med etablerade missbrukare.

Det är inte bara barn- och utbildningsnämnden som vill ha mer pengar att röra sig med nästa år.

Läs mer: Barn- och utbildningsnämnden vill ha 36,5 miljoner extra till skolan nästa år

Nu ansöker även socialnämnden om att få sin driftsbudget för 2017 utökad med 9,8 miljoner kronor.

Det handlar framförallt om den personalförstärkning som socialnämnden tidigare beslutat om på grund av det stora antal ensamkommande barn som anvisats till Bollnäs.

Från och med sommaren 2015 tog kommunen emot över 100 ensamkommande barn. Betydligt mer än vad man räknat med, eftersom avtalet med Migrationsverket sa 13 barn. Arbetsbelastningen på socialsekreterarna blev stor och socialnämnden beslutade därför att anställa ytterligare 12 personer. I år finanseras den personalkostnaden med pengar från de 48,8 miljoner kronor som kommunen fått av staten för att bland annat täcka kostnader som uppkommit på grund av den rådande flyktingsituationen.

Men hur det blir med statliga bidrag nästa år är oklart. Samtidigt är Migrationsverkets prognos att antalet ensamkommande barn kommer att ligga kvar på samma nivå.

Socialnämnden vill därför ha sin budget utökad med 6 miljoner kronor, för att säkerställa fortsatt finansiering av de 12 nya tjänsterna.

Utöver det vill socialnämnden ha 3 miljoner kronor för ett nytt LSS-boende. För tillfället finns det tre personer som blivit beviljade gruppbostad enligt LSS, men där det inte finns någon tillgänglig bostad att placera dem i.

Nämnden vill även ha 500 000 för ökade lokalkostnader, vilket framförallt är kopplat till beroendevårdens mottagning för ungdomar som befinner sig i eller riskerar att hamna i missbruk.

– Konsekvensen om vi inte får de här pengarna är att ungdomarna får dela lokaler med etablerade missbrukare, sa Gunilla Österholm, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen, när socialnämnden sammanträdde under onsdagen.

Dessutom ansöker socialnämnden om 270 000 kronor för att täcka hyreskostnader för en ny specialanpassad bostad för en gravt funktionsnedsatt brukare med särskilda behov.

Läs också: Kommunen tvingas hyra in socialsekreterare – för 112 000 kronor i månaden