Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Korten på bordet, Holmberg!

Tisdagen den tredje april firar landshövding Barbro Holmberg sin 60-årsdag med att bjuda in alla länets invånare, om inte till en bal på slottet, så i alla fall till lite cider och tilltugg.
Mitt under de brådaste festförberedelserna får historien om de apatiska flyktingbarnen nytt bränsle.

Annons

En av experterna, vars utsagor hela utredningen grundade sig på, har gått med i det nazistiska Svenskarnas parti. Han heter Thomas Jackson och hävdade att de sjuka barnen simulerade, kanske rent av var drogade av sina föräldrar.

Den politiska följden blev att omkring 20 barn tillsammans med sina familjer utvisades.

Rättsmedicinalverkets omfattande provtagning av de 29 svårast sjuka barnen visade senare att inget barn var drogat, däremot var stress och trauma en rimlig förklaring till apatin.

Men då var det försent. Familjerna kastades ut. Det politiska ansvaret var Barbro Holmbergs, då migrationsminister i Göran Perssons regering.

Hon har sedan dess konsekvent vägrat att uttala sig i frågan. 2009 sa hon dock till Arbetarbladet att hon "ångrar djupt" en del uttalanden.

Förmodligen syftar hon på att "det skulle vara en humanitär katastrof" om flyktingbarnen "per automatik" fick uppehållstillstånd.

Av kommentarerna till gårdagens nyhetsartikel att döma tvivlar flera på om Svenskarnas parti kan kallas nazistiskt.

Partiet är arvtagare till Nationalsocialistisk front, de baserar sin nationalism på etnicitet, tidigare hade de rasbiologi på skolschemat inskrivet i programmet och via hemsidan länkas till försäljning av marschmusik och böcker om Hitler – en affisch på Rudolf Hess toppar försäljningslistan. Solklart, inte sant?

Psykiatrikern Thomas Jackson lockas av Svenskarnas parti "som en nödvändig profilering mot mångkulturen".

En stollig psykiatriker blir som mest en fråga för läkarförbundet och för hans arbetsgivare. Men det politiska ansvaret låg hos migrationsministern.

2008 utsågs Barbro Holmberg till landshövding i Gävleborgs län. Märkligt kan tyckas, med denna då outredda skandal i bagaget.

Nu är det inte enbart det klumpiga uttalandet hon har anledning att ångra. Skandalen innehåller det mesta: ett falsarium till utredning med personliga katastrofer som följd, nepotism (ansvarig för utredningen var Maria Hessle, nära bekant med Holmberg) och så nu en högerextrem expert som vill göra Sverige mer svenskt.

Landshövdingar utses av olika anledningar. Barbro Holmberg fick hänga av sig en tyngande ministerkappa, för att dansa in i betydligt behagligare salonger på Gävle slott.

Och kalas är kul. Men först: lägg korten på bordet, Barbro Holmberg. Så länge landshövdingen befinner i sig rampljuset, kommer frågorna att ställas. Och ansvar utkrävas.