Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kort säsong för skidåkarna

Även om det för tillfället ligger snö på backen, har vädret inte varit gynnsamt för skidåkarna i kommunen.

– Vi har fått salta i backen för att det ska bli fast, säger Micke Hjälm, tränare Järvsö Alpina.

Järvsö Alpinas åkare är några av de vintersportutövare som drabbats av en kort vinter. Men bara dåligt har det inte varit.

– Slalom har vi kunnat träna ganska bra, säger Micke Hjälm och fortsätter:

– Vi har varit med bra på slalomtävlingar med många topp tio-placeringar.

Men slalom är inte den enda disciplin som gäller för åkarna i klubben.

– Det snabba har blivit lidande, som super g och storslalom.

Micke Hjälm beskriver backarna som väldigt mjuka, och för att det ska gå att träna på ett bra sätt saltas banorna innan träningen drar i gång. Manuellt. Först sätts banan, sen går ledarna med hinkar och kastar ut saltet, som sedan får "bränna fast" i banan – som då blir fastare och går bättre att åka på.

Att salta en super g-bana, storslalom eller störtlopp skulle kräva för mycket resurser och salt, då banorna är mycket längre än i slalom.

– Det är en viktig säsong för några av våra åkare som står och väntar på att komma in på skidgymnasium, detta drabbar dem naturligtvis, säger Micke Hjälm och fortsätter:

– De är ute från gymnasierna och tittar på tävlingarna, och resultaten där är viktigare än hur det går i skolan.

Hanna Fransson är en av dem som sökt in på skidgymnasium runt om i Sverige, hon håller med om att fartdisciplinerna har drabbats, men:

– Det är inte så mycket att göra åt. Det är bara att gilla läget.

Finns det någonting positivt med att det sett ut som det gör?

– Nej, det finns inga direkta fördelar. Det enda skulle väl vara att vi är beredd inför vårtävlingarna, då det även i vanliga fall är sämre förhållanden, säger Micke Hjälm.

För längdskidåkare har det sett aningen bättre ut, om man ska tro Sandra Haglund som tränar ungdomar i Hybo AIK.

– Vi har haft det rätt bra i Ljusdal om man jämför med andra ställen runt omkring, men det har varit en kort – jättekort vinter.

Och det har blivit få tävlingar den här säsongen.

– Kanske tre stycken i Hälsingland. Ungdomarna har inte fått tävla så mycket, det är klart att det är jobbigt. I den ålder de är (åtta till 16 år) drabbas de inte så mycket av en dålig vinter, men för motivationens skull är det tråkigt.