Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KORT SAGT: Ovanåkers kommun måste bli bättre gällande corona

Jag bor i Ovanåkers kommun men skäms över att göra det.

Kommunen gömmer sig med att säga att dom inte har tid med rapportera antal sjuka/avlidna. Jag är rädd för att vistas i kommunen för jag vet ingenting om hur det ser ut. Andra kanske tror att smittan är borta och börjar leva som vanligt=smittan sprids okontrollerat och rykten sprids.

Sen är skyddet hos handlarna i kommunen väldigt dåligt, man märker nästan ingen skillnad mot före pandemin och kunderna (oavsett ålder) som vistas i affärerna verkar inte förstå att hålla avstånd.

Orolig kommuninvånare

SVAR DIREKT: Ovanåkers kommun för inte statistik på den allmänna smittspridningen i kommunen. Det uppdraget har Smittskyddsenheten inom Region Gävleborg.

Varje vecka presenterar Region Gävleborg hur många personer som är konstaterat smittade av Covid-19 i varje kommun, det gäller även Ovanåkers kommun.  Det har hittills gjorts varje onsdag på deras webbsida.

Kommunen för ingen statistik på hur många som avlidit i Covid-19, varken i kommunen eller vid våra verksamheter. Att fastställa dödsorsak är Region Gävleborgs uppgift.

Vi har som du säger prioriterat bort en uppgift som handlar om att rapportera till Länsstyrelsen om vår tillgång på skyddsutrustning och hur länge den förväntas räcka baserat på antal smittade brukare samt brukare som uppvisar symtom i våra verksamheter.

Vi har god tillgång på skyddsutrustning nu och vi bygger på det lagret regelbundet. Anledningen till att den uppgiften prioriterats bort är att vi behöver lägga tid och kraft på att ta hand om våra brukare i våra verksamheter.

Det är viktigt att vi alla tar vårt ansvar och följer våra myndigheters lagar, föreskrifter och allmänna råd för att minska smittspridningen vi har i samhället.

Mattias Bergström

Stabschef

Ovanåkers kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel