Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Korsvandring lockade många

Korsvandringen har blivit en uppskattad tradition i Söderhamn. Det är då man får följa Jesus sista dramatiska dygn innan han korsfästes.

Den ekumeniska korsvandringen börjar i Mariagården med en scen där Jesus och lärjungarna nyss ätit en måltid tillsammans. Och precis som vanligt var det många som ville följa hans sista dramatiska dygn.

I Stadsparken som är platsen för Getsemane berättar han att en av hans lärjungar kommer att svika och förneka honom och blir sedan tillfångatagen av soldater.

Vid missionskyrkans innegård står Petrus och värmer sig vid elden, tre gånger förnekar han att han känner Jesus.

Nu förs Jesus vidare till Pilatus palats (Norrtullkyrkan) för att dömas. Där får folket välja mellan Barabbas och honom. Barabbas ropar folket och Jesus döms till korsfästning.

Därifrån går färden vidare till stigporten vid Ulrika Eleonora kyrka där hammarslagen hörs. En man slår i tre spikar i det stora träkorset där Jesus ska hänga.

En av kvinnorna i hans följe berättar sedan slutet av Långfredagens händelser.

Därefter går alla in i kyrkan för att delta på den efterföljande mässan.

Bakom arrangemanget står kyrkorna i Söderhamn.