Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körsång med sydafrikansk touch

Med stor energi och glädje dirigerade Anders Nyberg körsångare, publik och systrar Sahlin under söndagskvällen i Mo.

Annons

Körsångare från olika kyrkor i kommunen sjöng i takt när Anders Nyberg dirigerade under söndagskvällen i Mo. Och på vilket sätt ensemblen framförde sina stycken, glädjen gick inte att ta miste på.

- Det är jättekul att sjunga i kör. Och man gör det för att glädja andra, det är ingen vits att bara sjunga för sig själv, säger sopranen Eva Hedberg.

Idén till konserten fick Lars-Gunnar Sahlin när han en dag förra året satt och tittade i alla kyrkors körbok - Koral, sammansatt av just Anders Nyberg.

- Jag plockade ihop 30 låtar och skickade till Anders och undrade om det gick att göra något av det, säger Lars-Gunnar Sahlin.

Konceptet uppskattades och kvar blev 17 låtar som symboliserar en musikalisk resa genom tiden.

- Konsertens titel Före vaggan - efter graven är passande. Livet slutar inte bara för att man dör, inte musiken heller, säger Anders Nyberg.

I mörkret utanför dansar bladen med vinden och regnet. En matta av björklöv ringlar sig in i kyrkan och vittnar om att många trotsat rusket och letat sig till kyrkan i Mo. Berit Andersson och Inger Göransson är två av dem.

- Det är klart vi måste höra Anders. Jag har hört hans härliga arrangemang tidigare, säger Berit Andersson.

Den stora klangen i Mo kyrka höjer Martina Sahlins röst ytterligare när hon inleder med Vila du min lilla i sydafrikansk tappning. Anders Nyberg ler och njuter i kapp med tonerna. Den sydafrikanska touchen är det han som ligger bakom. Med flera decenniers erfarenhet av Sydafrika tog han rytmen till Sverige redan på 1980-talet.

Värmen stiger snabbt i kyrkan. Kören tar ut svängarna allt mer. Anders Nyberg glider fram mellan bänkraderna i den nästan fulla kyrkan. Höjer armarna och femdubblar körens storlek när nära nog alla i publiken sjunger med.

Kören och solisterna tar åt sig av energin i rummet och gungar i takt till pianisten Mikael Jöbacks anslag och publikens gillande.

Anna Sahlin tycker det är fantastiskt roligt att få komma hem och sjunga med sin syster i en sån här häftig konsert och som dessutom pappa ligger bakom.

- Jag har en del av mitt hjärta i Söderhamn. Och att ta en avstickare från mammaledigheten för att sjunga i den här akustiken och med alla körsångare är riktigt kul, säger hon.