Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körsång med sydafrikansk touch

Med stor energi och glädje dirigerade Anders Nyberg körsångare, publik och systrar Sahlin under söndagskvällen i Mo.

Körsångare från olika kyrkor i kommunen sjöng i takt när Anders Nyberg dirigerade under söndagskvällen i Mo. Och på vilket sätt ensemblen framförde sina stycken, glädjen gick inte att ta miste på.

- Det är jättekul att sjunga i kör. Och man gör det för att glädja andra, det är ingen vits att bara sjunga för sig själv, säger sopranen Eva Hedberg.

Idén till konserten fick Lars-Gunnar Sahlin när han en dag förra året satt och tittade i alla kyrkors körbok - Koral, sammansatt av just Anders Nyberg.

- Jag plockade ihop 30 låtar och skickade till Anders och undrade om det gick att göra något av det, säger Lars-Gunnar Sahlin.

Konceptet uppskattades och kvar blev 17 låtar som symboliserar en musikalisk resa genom tiden.

- Konsertens titel Före vaggan - efter graven är passande. Livet slutar inte bara för att man dör, inte musiken heller, säger Anders Nyberg.

I mörkret utanför dansar bladen med vinden och regnet. En matta av björklöv ringlar sig in i kyrkan och vittnar om att många trotsat rusket och letat sig till kyrkan i Mo. Berit Andersson och Inger Göransson är två av dem.

- Det är klart vi måste höra Anders. Jag har hört hans härliga arrangemang tidigare, säger Berit Andersson.

Den stora klangen i Mo kyrka höjer Martina Sahlins röst ytterligare när hon inleder med Vila du min lilla i sydafrikansk tappning. Anders Nyberg ler och njuter i kapp med tonerna. Den sydafrikanska touchen är det han som ligger bakom. Med flera decenniers erfarenhet av Sydafrika tog han rytmen till Sverige redan på 1980-talet.

Värmen stiger snabbt i kyrkan. Kören tar ut svängarna allt mer. Anders Nyberg glider fram mellan bänkraderna i den nästan fulla kyrkan. Höjer armarna och femdubblar körens storlek när nära nog alla i publiken sjunger med.

Kören och solisterna tar åt sig av energin i rummet och gungar i takt till pianisten Mikael Jöbacks anslag och publikens gillande.

Anna Sahlin tycker det är fantastiskt roligt att få komma hem och sjunga med sin syster i en sån här häftig konsert och som dessutom pappa ligger bakom.

- Jag har en del av mitt hjärta i Söderhamn. Och att ta en avstickare från mammaledigheten för att sjunga i den här akustiken och med alla körsångare är riktigt kul, säger hon.