Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Korrumperad marionettregim i Kabul

Regeringen har tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet tagit fram en rapport om svenskt bistånd till Afghanistan. Detta är en del av förra höstens överenskommelse om att förlänga den svenska militära insatsen.

Även den som är kritisk till att Sverige militärt deltar i USA:s ockupationskrig i Afghanistan, kan instämma i åsikten att det är av stort värde att såväl militära insatser som biståndssatsning har en parlamentarisk förankring över blockgränserna.

Inte minst är detta moraliskt betydelsefullt för de svenska militärer och biståndsarbetare som riskerar sina liv i ett krig som den av USA och andra västmakter dominerade invasionsarmen inte kan vinna.

Den av USA tillsatta marionettregimen i Kabul är genomkorrumperad. Detta väl kända faktum erkänns också i rapporten om det framtida svenska biståndet. Men reaktionerna mot att hundratals miljoner svenska skattepengar hamnar i korrupta makthavares fickor är märkligt lama.

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) har i andra sammanhang sannerligen inte sparat på krutet då det funnits misstanker om oegentligheter med biståndsmedel. Men det politiska priset av att bryta med principen att 50 procent av biståndssatsningen ska gå över den afghanska regeringen är kanske för högt. Då skulle Carlsson tvingas erkänna att de miljardbelopp som den västliga världen skickar till Kabul i hög grad är till för att hålla lydregeringen under armarna.

I rapporten sägs att svenskt bistånd långsiktigt ska ökas med 100 miljoner kronor om året. Därmed kommer biståndet årligen att uppgå till 1 000 miljoner kronor. Men det finns mycket som talar för att rapportens målsättning om långsiktighet bara är en from förhoppning.

Kriget i Afghanistan går allt sämre. Det finns i dag få tecken som tyder på att regimen i Kabul kommer att finnas kvar när de västliga soldaterna lämnat landet. Riskerna för ett utdraget inbördeskrig är mycket stora.

USA kommer inte att behålla sin massiva militära närvaro efter 2014. Därmed kommer också Sverige och andra länder att ta hem sina trupper.

I högstämda tal sägs att de västliga trupperna finns i Afghanistan för att bygga demokrati och att säkra kvinnors och barns mänskliga rättigheter. Detta har inget med verkligheten att göra. Det är uppgörelsen med Usama bin Laden och hans nätvek som förklarar den massiva militära insatsen. Nu söker USA en väg att så hedersamt som möjligt dra sig ur.

I ett instabilt läge kommer Sverige inte att kunna garantera biståndsarbetarnas säkerhet. Därmed försvinner möjligheten att genomföra en stor del av den tänkta biståndsinsatsen.

I rapporten talas det vackert om stöd till mänskliga rättigheter och demokrati. På frågan om vilka möjligheter det kommer att finnas att genomföra sådana satsningar i det framtida Afghanistan finns i dag inga svar.

Till detta skall läggas svårigheten att motivera svenska skattebetalare att år efter år sända hundratals miljoner kronor till korrupta Afghanska makthavare.

Motståndet mot den svenska militära närvaron i Afghanistan växer. Bland de Socialdemokratiska väljarna är en klar majoritet mot att vi fortsatt ska skicka ut soldater till ett krig som inte kan vinnas.

Mycket talar för att utvecklingen går mot ett sammanbrott för den av USA tillsatta lydregimen i Kabul. Något som direkt kommer att påverka de svenska partierna. Valåret 2014 kan det mycket väl visa sig att svenska politiker försöker distansera sig från den havererade ockupationspolitiken.