Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körkort för motorsåg

Det kommer snart att krävas ett godkänt körkort för att jobba med motorsåg.

Skogs- och jordbruksbranschen är olycksdrabbad. Tillsammans utgör de endast två procent av den totala arbetskraften i landet, men de står för närmare 20 procent av samtliga arbetsrelaterade dödsolyckor. Här har man funnit att de motorsågsrelaterade olyckorna svarar för en stor del och det är en av orsakerna till att Arbetsmiljöverket nu reviderar gällande föreskrifterna för användning av motorkedjesågar och röjsågar.

En av de stora förändringarna som är på gång är kravet på ett intyg eller körkort för motorkedjesåg eller röjsåg. Från att det tidigare endast innebar att den som arbetar med en motorkedjesåg eller röjsåg ska ha genomgått lämplig utbildning samt inneha den kompetens som krävs för arbetet skärps nu reglerna. Det kommer att krävas godkänt resultat i teoretiska och praktiska prov motsvarande de arbetsuppgifter som ska utföras. Ett krav som berör cirka 76 000 personer i hela Sverige.