Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kör smart och spara tusenlappar

Vägtrafiken är en stor miljöbelastning och de som kan påverka växthuseffekten allra mest är de vanliga bilisterna. Små förändringar i ditt körsätt kan få stora effekter på bränsleförbrukningen – bra för miljön och bra för din plånbok.

Att ha en energisnål bil sparar både pengar och miljö. Men oavsett vilken bil du har kan du minska bränsleförbrukningen med upp till tio procent – och spara tusenlappar varje år.

Knepet kallas "sparsam körning". Det innebär ett smidigare körsätt, där du kör med framförhållning och undviker onödiga stopp. Som vanlig bilist kan du på så sätt minska din bränsleförbrukning med fyra till tio procent och på ett år spara minst 500 till 1 500 kronor, enligt Sveriges trafikskolors riksförbund, STR. Med samma teknik kan yrkesförare spara tiotusentals kronor.

Sparsam körning ingår i dag i den vanliga körkortsutbildningen.

– Men också du som redan har körkort kan lära dig sparsam körning, förslagsvis genom att kontakta trafikskolor som har EcoDriving-utbildade lärare, säger Pia Söderlund, miljösamordnare på STR.

EcoDriving är ett utbildningskoncept som STR har tagit fram för gymnasieskolor, trafikskolor, utbildningsföretag och andra företag som vill utbilda sin personal i sparsam körning.

– Vi har jobbat med det här konceptet i 10 år och de två senaste åren har verksamheten verkligen vuxit. Många företag vill utbilda sina anställda och i dag är miljö en viktig del i körkortsutbildningen, säger Pia Söderlund.

Wadéns trafikskola i Hudiksvall är en av de trafikskolor som satsar på EcoDriving.

– Vi började med det på grund av miljö- och ekonomiaspekten. Det handlar om fruktansvärt mycket pengar. Och i dag kan man bli underkänd för icke miljöanpassad körning, när man gör körprovet på Vägverket, säger Thomas Jansson, ägare till Wadéns trafikskola i Hudiksvall och utbildad EcoDriving-lärare.

En grundregel i sparsam körning är att ju fortare du kör, desto mer bränsle drar bilen.

– Men det handlar inte om någon meskörning, som många kanske tror. Det gäller att snabbt komma upp i fart, i stället för att sega, säger Thomas Jansson.

Vid körning på höga växlar minskar bränsleförbrukningen. Ett sätt att snabbt komma upp i den högsta växeln är att hoppa över någon eller några av de lägre växlarna. Om femmans växel används vid relativt låga hastigheter, ända ner till 50 km/timme, är det möjligt att spara upp till en halv deciliter bensin per mil, jämfört med körning på fyrans växel. Du sparar också bränsle genom att köra jämnt och undvika ryckig körning, omkörningar och kryssande mellan filerna.

Fotnot: En förteckning över trafikskolor med EcoDriving-utbildade lärare finns på STR:s hemsida: www.str.se/miljo