Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kör så det ryker

Snöskotern är en maskin som är till glädje för många. Den används både som arbets-, fritids- och tävlingsmaskin. Något som ökar i landet är snöskotercross. Bergsjökillen Cristopher Persson tävlar i snöskotercross.

Annons

Hur kom det sig att du intresserade dig för just snöskoter?
– Jag är från Hammarstrand, som är en riktig snöskoter ort. Pappa hade snöskoter så jag tror att jag föddes med snöskoterintresset.

När började du tävla, och vilken klubb tillhör du?
– Jag började så fort jag fyllde 12. Jag är medlem i Nordanstigs skoterklubb. Där är det jag som är den bästa tävlingsföraren. (Det är bara han som tävlar. Reds anm.)

Vilken klass tävlar du i?
– Nu tävlar jag i Pro open och Pro stock.

Hur många tävlingar kan det bli per säsong?
– Första tävlingen är runt jul, och avslutas vanligtvis i Kläppen helgen efter påsk. Jag tävlar även i Norge. Både svenskar och norrmän kör i båda länderna, där de har ett gott samarbete och likvärdiga regler.

Vad är din största merit hittills?
– Jag kan väl erkänna att säsongen inte blivit vad jag hoppats. Snöskotern har gått bra, men jag har kommit snett i några hopp och gupp, som spolierat mina pallchanser.

Har du något negativt att säja om sporten?
– Det skulle i så fall vara att det inte finns några tävlingsbanor i närheten. Jag tränar oftast med snöskoterkillarna i Sundsvall. Saknar också en träningskompis här hemma.

Finns det några pengar att tjäna inom skotercrossen?
– I USA tjänar man bra pengar i snöskotercross. För tillfället är det endast i stadioncrossen det finns några vinstpengar i Sverige.

När skotersäsongen är slut, vad sysslar du då med?
– Då börjar jag konditions- och balansträning. Tränar då med en fyrhjuling, som ger lite av snöskoterkänsla. Det tar mycket på ben, armar och rygg att tävla.

Har du aldrig tänkt på att tävla i någon av alla biltävlingar som finns?
– Jo, det händer att jag funderar på att köra folkrace eller rally. Men snöskotercross är en ganska dyr sport, där bara maskinen på 600cc. kostar över 100 000 kronor, och en trimsats ytterligare 20 000, så det får räcka med den.

Till sist: Kommer du att satsa på en säsong till, och vad är då nästa års målsättning?
– Jag kommer att satsa stenhårt nästa säsong. Jag har som målsättning att nå SM-final och få köra stadioncross.