Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kor är det bästa som finns – för både mor och dotter

Nu tar Ida Bååth examen från Naturbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå. Det gör hon ganska exakt tjugo år efter att mamma, Kicki Bååth, gjorde samma sak.

Ida Bååth har redan hittat ett jobb att gå till när skolan slutar. Hon ska börja jobba i ladugården på en gård med 120 mjölkkor i Friggesund.

Läs även: Första kullen studenter från friskolan Nytorp

Läs också: Ett litet sommartecken – bal på Nytorp

Idas mamma, Kicki, har också gått på Nytorp och tog sin examen för nästan på dagen 20 år sedan. Hon har sedan dess jobbat med kor och de senaste åtta åren har hon jobbat på Lennart Perssons mjölkgård, Halla gård, i Hänsätter, Vallsta.

– Man blir ju lite mallig när dottern väljer samma yrkesbana som en själv, säger Kicki.

Men från början var det inget självklart val för Ida.

– Visst hade jag väl varit med mamma på jobbet någon gång, men det var först någon dag innan skolan började som jag sökte, säger Ida. Och då var det för att jag ville bli maskinförare.

Men under utbildningens gång insåg hon att det var med kor hon ville jobba. Även om det är en tuff bransch, i alla fall när det gäller den ekonomiska biten.

– Jag hoppas att lantbruket kommer att gå framåt så vi kan fortsätta att kunna hålla på med det här i Sverige även i framtiden, säger Ida.

Läs också: Lantbruk tycks locka allt fler

Och som förälder är Kicki Bååth stolt över att hennes dotter valt samma yrkesbana som hon själv.

– I början var jag lite orolig för hur det skulle gå, men hon har fått jobba lite på den här gården också och det har funkat jättebra, säger Kicki.

Sedan Kicki började jobba med kor för 20 år sedan har branschen förändrats.

– Besättningarna (antalet djur på varje gård) har blivit större, säger hon. Många har också mycket modernare teknik nu än då.

– Men framförallt så har ju bönderna blivit mycket färre i dag än vad de var för 20 år sedan, fortsätter hon. Men man hoppas ju ändå på framtiden, om inte annat så för Idas skull.

Vad är det egentligen som är så bra med kor och som lyckats fånga både mor och dotter?

– Man ger så lite kärlek och får ändå så mycket tillbaka från dem, säger Ida Bååth.

– Allt är bra med kor, säger Kicki Bååth med 20 års erfarenhet i bagaget.

Läs också: Nytorpseleverna julpyntade sina traktorer och lussade i Bollnäs