Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kör ända in till kökssoffan

Färdtjänstchauffören Bengt Forslin kör rullstolsburna i sin specialbuss i Hudiksvall.

Bengt Forslin kör en specialbuss åt Nordlunds Buss & Taxi i Hudiksvall. Han hämtar rullstolsburna och handikappade som behöver färdtjänst. Förr körde han färdtjänstbuss över hela Sverige. Nu är det mest i Hudiksvallsområdet. Efter femton år på vägarna hittar han nästan överallt.

– Jag har plats åt fyra personer som sitter i vanliga stolar och två rullstolar. Rullstolarna spänns fast i golvet och så finns det speciella säkerhetsbälten för dem, säger Bengt Forslin. Det gäller att köra försiktigt för när passagerarna är gamla kan de bli åksjuka. Ibland har de ledsagare med sig.

Förr hade Nordlunds flera specialbussar i Hudiksvall, men kommunen tog över och kör samhällsbetalda körningar med egna specialbussar. Nu är det bara Bengt Forslin som kör en sådan buss åt Nordlund i Hudiksvall.

Han får sina körorder på en textremsa i bilen. Efter varje hämtning trycker han fram en ny körorder. Han kan hämta upp fler passagerare under vägen.

Den som ska åka beställer sin resa i förväg hos beställningscentralen i Falköping. Den kopplar vidare till centralen i Estland.

– Nio av tio som ringer hamnar i centralen i Estland. Ibland är det språkproblem. Den som ringer kanske talar otydligt och det är svårt att förstå för dem som jobbar i Estland. När det var Segersta som hade beställningarna blev de till slut väldigt duktiga på geografin och att förstå dem som ringde. Men Segersta förlorade upphandlingen, säger Bengt Forslin.

Vi följer med specialbussen till Rosenborgs servicehus i Näsviken. Där väntar Börje Löfstrand i sin rullstol. Han ska åka på sin vanliga resa till Byn. Bengt Forslin fäller ut rampen och kör upp rullstolen. I Stamnäs får Börje Löfstrand hjälp in i huset av Bengt Forslin och till sin favoritplats i kökssoffan. Om det inte finns ramper in där passagerarna ska på besök så tar Bengt Forslin med extra ramper och drar in rullstolen.