Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kopparnätet för telefoni läggs ned – det bekymrar politiker

Sex kommuner, däribland Nordanstig, vill nu veta hur Post- och Telestyrelsen agerar när Telia släcker stora delar av sitt kopparnät.

Det har i flera år varit känt att Telia håller på att avveckla en mängd små telestationer i ett projekt de kallat Teknikskifte.

I både Hudiksvall och Nordanstig har redan många hushåll förlorat kontakten med kopparnätet. I år kommer ännu fler hushåll att drabbas. Och nu försvinner även bredband via kopparnätet när Telia går in i nästa fas som de kallar Framtidens nät.

Läs även: Lägre kostnad med kommunalt fiber

Därför har nu sex kommuner gått ihop i en gemensam skrivelse till generaldirektören för Post- och Telestyrelsen, PTS, som har tillsynsansvar över telefonin.

– Det finns ingen möjlighet att stoppa förändringen, de har rätt att göra den. Men vi trycker på för att det ska ske på ett ansvarsfullt sätt, säger Anna Wikström, chef för enheten för konsumenträttigheter vid PTS.

Monica Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Nordanstig, är en av dem som skrivit under med anledning av flera hundra abonnenter riskerar att bli utan fast uppkoppling i år.

De vill ha svar på vad PTS tänker göra och vad myndigheten har gjort, med anledning av "den situation som uppstår i våra drabbade kommuner".

Läs även: Kopparnätet stängs i Nordanstig

De övriga kommunerna som står bakom skrivelsen är Eksjö, Finspång, Lindesberg, Sjöbo och Östhammar.

Det finns en gammal debatt som nu väcks till liv igen som handlar om att bredband är en samhällsviktig infrastruktur som staten borde ta ansvar för, som med vägnätet.

Men det finns bland annat ett EU-direktiv som anger att det är marknaden som ska stå för bredbandsutbyggnaden.

Och enligt lagen krävs det bara att konsumenterna har tillgång till minst 1 Mbit/s via mobilt bredband. För konsumenterna kan det innebära att de måste byta till en operatör som har bättre täckning än Telia.

Men målet är samtidigt att de allra flesta i landet ska ha tillgång till bredband via fiber och därför finns det statligt stöd att söka.