Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köp inte Föne flygfält!

På måndag ska kommunfullmäktige förmodligen besluta att av Fortifikationsverket köpa Föne flygfält. Jag tycker vi ska lägga pengar och energi på basverksamheterna och inte dra på oss kostnader för fler projekt än de vi redan har.

På måndag ska kommunfullmäktige förmodligen besluta att av Fortifikationsverket köpa Föne flygfält. När frågan behandlades i kommunstyrelsen framkom att det för flera ledamöter inte var en alltför enkel fråga men när det var dags att säga ja eller nej var det bara jag som sa nej.

Köpekostnaden är 4,7 miljoner som beräknades kunna minska med 2 miljoner genom att avverka skog på området. Vid sammanträdet fick vi dock information av skogsansvarig tjänsteman, att det endast går att avverka för cirka 1 miljon. För att bekosta köpet krävs en upplåning av på hela köpekostnaden och en driftskostnad på 300 000 kronor per år.

Ljusdals kommun kommer i slutet av året att ha ett minus på mellan 10 och 20 miljoner. Detta framgick på samma sammanträde efter en ekonomisk genomgång av kommun/ekonomichef Nicklas Bremefors.

I LjP 25 augusti kan jag läsa att Bremefors beslutat genomföra det vi fick signal om för en tid sedan, att samhällsbyggnadsförvaltningens chef KG Wikander ska ägna sig åt projekt på heltid och under en tid slippa sin chefsfunktion. Jag tycker det är bra att någon äntligen får tid och möjlighet att ägna sig åt de stora projekten Östernäs, centrumplanen, timmerterminalen och Kvarndammen.

Det visar ju med all tydlighet att de projekt som nu är på gång inom förvaltningen är så tidskrävande att det är tvunget att avdela en man för att jobba med enbart dessa frågor. Med den kunskapen tycker jag det är än mer anmärkningsvärt att kommunen ska ägna tid, pengar och energi åt ytterligare ett projekt.

I svåra ekonomiska tider är det viktigt att värna och slå vakt om de basverksamheter som bedrivs i kommunen. Jag tänker naturligtvis främst på vård, skola och omsorg. Om kommuninnevånarna blir friskare, klokare och mer omvårdade av att kommunen köper Föne flygfält skulle jag bli mycket förvånad. Jag tycker inte heller att det i dagsläget är klokt att kommunen gör spekulationsaffärer i skog när pengarna så väl behövs på annat håll.

I handlingarna fanns minnesanteckningar från ett möte med ett stort antal intressenter som skulle kunna tänka sig ha användning av flygfältet. När det senare kom fram till frågan om det finns intäkter att tjäna blev det betydligt svårare. I kalkylen finns det frågetecken kring alla de verksamheter som skulle kunna bedrivas. Summa intäkter slutar på en stor nolla.

De stora, metertjocka, sten- och grusmassor som finns under de asfaltbelagda landningsbanorna skulle kunna brytas upp, försäljas och återanvändas. Låt någon driftig företagare på orten få köpa anläggningen och göra en bra vinst, som även kommer kommunen till del.

Ibland händer det att partier och ledamöter ändrar sig mellan kommunstyrelsen och fullmäktige. Jag hoppas att det här är just en sådan fråga. Jag tycker vi ska lägga pengar och energi på basverksamheterna och inte dra på oss kostnader för fler projekt än de vi redan har.

Yvonne Oscarsson

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel