Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köp en dörrmatta i stället

Ett tips: Antagligen kan du, och alla andra för den delen, köpa en grov dörrmatta för 50 kronor och ligga på och få samma effekt som hos de 10-faldigt dyrare "äkta" spikmattorna.

De påståenden som ett företag gör på sin hemsida är marknadsföring. De "privatpersoner" som gett omdöme om produkten kan vara helt fiktiva eller livs levande, men likväl är det företaget som har ansvaret för de officiella påståenden som görs om produkten på deras hemsida eller informationsbroschyr. Ingen annan. Jantelagen har inget med det att göra över huvud taget.

Nadine Reuterswärd säger också i DN (19/7) efter all kritik att "Det finns inte några studier som visar att spikmattan fungerar".

För de flesta seriösa företag borde det vara prio ett att verkligen ha belägg eller indikationer på att ens produkt verkligen håller det man lovar innan man börjar sälja den. Men tyvärr verkar pseudovetenskapliga och/eller ogrundade yttranden vara signifikant för den alternativmedicinska branschen.

Jag håller helt klart med dig, det är ett veritabelt träsk av företag med olika alternativmedicinska produkter som antagligen lovar mer än vad de kan hålla. Vi får hoppas att detta är bara början, att KO kommer att ta i med hårdhandskarna och rensa upp i träsket av alternativmedicinska bluffprodukter och den vilseledande marknadsföringen av dessa.

För övrigt så har en rysk spikmatta, närmast identisk med Shaktimattan, sålts i över tolv år av Komplementärmedicinska högskolan i Malmö. En av återförsäljarna var just Nadine Reuterswärd. Efter att avtalet med Nadine sades upp hade hon efter några månader tillverkat en "egen" spikmatta (!). Efter en hel del marknadsföring har vi nu den "genuina" spikmattan som tillverkas i en "tempelfabrik" och välsignas av mediterande indiska kvinnor.

Ett tips: Antagligen kan du, och alla andra för den delen, köpa en grov dörrmatta för 50 kronor och ligga på och få samma effekt som hos de 10-faldigt dyrare "äkta" spikmattorna. Fast det är klart, då får du ju inte med en trevlig broschyr som intygar ett ökat välmående.

John Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel