Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köp åtminstone svensk honung

Det är med stort intresse jag har tagit del av artiklar och insändare i tidningar den senaste tiden.

Själv är jag ekologisk bi-bonde i Forsa där det fantastiskt nog finns ett flertal bönder som bedriver ekologiskt jordbruk i större omfattning.

På SVT visades en mycket angelägen dokumentärfilm Bieffekten som Rune Lanestrand nämner i en insändare för några dagar sedan. Googla på denna och begrunda. En annan film som går att få tag på är Inte bara honung som belyser förskräcklig problematik lokalt och globalt.

I måndagens tidning kunde man läsa om honungsfusk som är mycket utbrett runt om i världen. Köp åtminstone svensk honung. Läs på etiketten varifrån den kommer. När det står EU-honung blandad med icke EU-honung blir jag mycket misstänksam. Det kanske är några procent från Europa och resten någon annan stans ifrån. Stor sannolikhet är då också att det är socker med honungsarom.

Ekologisk honung innebär att bina på hösten får ekologiskt socker och vaxet i bikupan är kontrollerat och certifierat av KRAV att det inte innehäller några kemikalier. Ekologiska biodlare har slutet system med vaxhanteringen, övriga skickar ofta iväg sitt vax för nyprägling och då blandas det med kemikalier från andra biodlare. Dessutom skall vi ekologiska biodlare ha större delen av materialet i kupan av trä.

John Bergström, Forsa

certifierad av KRAV och Svenskt Sigill, styrelseledamot i Biodlingsföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel