Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kony 2012

I måndags lades den upp. Torsdag kväll, när jag själv slutligen tittar på youtube-klippet efter att ha sett det skvalpa runt i mitt flöde på Twitter har klippet visats 38 954 272 gånger. 

Annons

Klippet heter Kony 2012. Det postades i måndags av organisationen Invisible Children och det officiella syftet är att göra krigsherren Joseph Kony känd över hela världen för att säkra 100 amerikanska soldater i Uganda för att assistera Ugandas regeringsstyrkor att gripa och ställa Kony inför rätta vid ICC, krisförbrytartribunalen i Haag. 

Organisationen Invisible Children har kritiserats, bland annat för att inte använda merparten av donationerna till direkt bistånd. Röster har också höjts mot organisationens arbete för amerikansk militär personel i Uganda, trots att Joseph Kony inte längre tros finnas i Uganda. 

Det finns även röster som hävdar att Invisible Children stöttar Ugandas armé finansiellt, vilket är problematiskt eftersom denna bland annat anklagats för att ha begått massvåldtäkter i Centralafrikanska republiken. 

Oavsett syftet, oavsett Invisible Childrens trovärdighet som biståndsorganisation och oavsett sanningshalten i anklagelserna och riktigheten i farhågorna rörande Invisible Childrens aktion kan det dock konstateras att vi onekligen lever i en helt ny värld. 

Hur många av er som tidigare hört talas om krigsförbrytaren Joseph Kony vet jag inte. Men jag vet att långt många fler känner till honom idag, lördag, än i måndags. Och även om kritik finns mot Invisible Childrens agerande och deras motiv och metoder kan ifrågasätts är Joseph Konys handlingar i allra högsta grad verkliga, precis som hans status som efterlyst för brott mot mänskligheten. 

Självfallet skall vi alltid studera avsändaren och dennes syften noggrant innan vi omfamnar en aktion. Men faktum kvarstår; genom organisationens youtube-klipp har människor fått kunskap om Joseph Kony och hans handlingar.

Det betyder också att trycket ökar på de med makt att ställa Kony inför rätta. 

Och de som kritiserar Invisible Childrens syften och organisationens användning av finanser glömmer bort en mycket viktig faktor när de levererar sin kritik, att vapnet Invisible Children använde sig av när de i måndags lanserade sin kampanj Kony 2012 lika gärna kan vändas mot dem. Även om somliga förmodligen nöjer sig med att titta på den 30 minuter långa och suggestiva propagandafilmen, kommer även ifrågasättandet vara stort, vilket det redan är.

I ett större perspektiv är också Invisible Childrens eventuella tillkortakommanden ett mindre problem än barnsoldaternas existens och det faktum att Joseph Kony ännu inte ställts inför rätta.

Och har Invisible Children lyckats med något, så är det att sprida kunskapen om Konys brott och barnen som tvingas bli soldater. Vilket förhoppningsvis resulterar i det Invisible Children säger sig önska, att 2012 blir året då Joseph Kony ställs inför rätta för de brott mot mänskligheten han begått.

Brott som är av en sådan natur att de riktar sig mot varje människa i varje land i en by som genom instrument som Facebook, Youtube och Twitter blivit allt mer global.

På riktigt. 

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons