Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kontroll på tillväxten av varg"

Det behövs kontrollerad jakt på varg som reglerar stammen - även i Gävleborg. Man kan jämföra med jakten på björn.

Det anser ordförande för Jägarnas riksförbund i Ovanåkers kommun Josef Höbenreich. I dag ökar vargstammen i landet med i snitt 20 procent om året.

– Det innebär ett tryck som berör alla som är i naturen inte bara jägare utan även grupper som bärplockare och jordbrukare, säger Josef Höbenreich.

Men någon aktion kommer inte avdelningen att genomföra, inte än så länge.

– Nej, det kommer vi inte att göra. Så länge det inte finns en rak politik för hur landet ska förvalta vargstammen är det ingen idé, säger Josef Höbenreich.

Naturvårdsverket har beslutat om jakt på 30 vargar, men genom olika överklaganden blir det ingen jakt. Dalarna, Värmland och Örebro är de områden som tagits ut för skyddsjakt, men inte Gävleborg.

Men det är svårt att säga hur många vargar det ska finnas i landet.

– Det är inte siffror som är intressanta. Det är lätt att man hakar upp sig på det. Det viktiga är att man har kontroll på tillväxten av vargen, säger Josef Höbenreich.

Göte Röst i avdelningen konstaterar att vargstammen börjar explodera.

– En följd av det är att det blir slut med löshundsjakten. Vi vågar inte släppa våra hundar i skogen. Den situationen har vi i Värmland. Det är oroväckande att vargstammen får öka så här, säger Göte Röst.

På onsdagen var Göte Röst ute tillsammans med bland andra Länsstyrelsens naturbevakare Hans Nordin för att spåra varg på Alfta finnskog.

Ovanåkers kommun och Bollnäs kommun berörs av en familjegrupp i Sjösveden-reviret, där man kvalitetssäkrat att det finns åtta-nio vargar genom spårning. Det finns dock en synobservation på 13 vargar i Sjösveden-reviret, enligt Hans Nordin.

Från Kukomäki-reviret på Dala-sidan börjar vargar söka sig in i Hälsingland. I det området finns tre-fyra djur konstaterade.

I trakterna av Åmot och Ockelbo har det dykt upp ett nytt par.

– Vi håller på och spårar just nu. Det är mycket vargspår just här. Vi letar dna för att säkra nya etableringar i området, säger Hans Nordin.

Tidigare berördes även området av vargar från Amungen-reviret, men de vargarna sköts bort under licensjakt. Homna-revirets vargar har sökt sig till Dalarna, enligt Hans Nordin, som deltog vid riksförbundets information i Alfta häromkvällen.