Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontinuitet problem för hälsocentral: "Hyrläkare är alltid problematiskt"

Bristen på kontinuitet är ett problem men alla patienter som behöver träffa en läkare får göra det på Hudiksvalls hälsocentral förklarar verksamhetschef Annika Hillgren Mattsson.

Annika Hillgren Mattsson är verksamhetschef för hälsocentralerna i Bergsjö, Delsbo Iggesund och Hudiksvall. På dessa hälsocentraler fattas det idag 12 ordinarie läkare. Hon konstaterar att de vakanta tjänsterna bemannas av hyrläkare och långvikariat.

Läs mer: Hudiksvalls hälsocentraler granskade efter kritik

Det finns 3,6 fast anställda läkare på Hudiksvalls hälsocentral, de jobbar med primärvårdsjour, med riktade insatser mot särskilda boenden samt viss mottagningsverksamhet förklarar verksamhetschefen.

– Hyrläkare är alltid problematiskt på grund av bristen på kontinuitet och kostnaden, säger Annika Hillgren Mattsson.

Hon uppger att i genomsnitt kostar en hyrläkare 1,8 gånger mer än en ordinarie läkare.

Bristen på kontinuitet är ett problem konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i en ny rapport där bland annat primärvården i Gävleborg studerats. Bristen på fasta läkare kan vara en fara för patientsäkerheten konstaterar IVOs utredare.

- Landstingen måste stärka sin förmåga att hantera den komplexa situation som omfattande läkarvakanser innebär, säger inspektör Karin Dahlberg vid IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

På Hudiksvalls hälsocentral har alltså 13 000 personer listat sig som patienter och de kan känna sig trygga i sitt val tycker verksamhetschefen, trots IVO-rapporten. Bland annat för att två av hyrläkarna där har långtidskontrakt.

– Du får den vård som du behöver på Hudiksvalls hälsocentral. Du kanske blir bedömd av en distriktssköterska, men den som har behov av en doktor får träffa en doktor, säger Annika Hillgren Mattsson.

Läs mer: Nya metoder minskar behov av hyrläkare i Hudiksvall

Utvecklingen håller på att leda till att distriktssköterskor tar över arbetsuppgifter från läkarna menar hon och pekar på att sådana projekt pågår på flera platser runt om i landet.

Den nytillträdde verksamhetschefens stora uppgift är att göra de fyra hälsocentralerna till attraktiva arbetsplatser. Det handlar om att öka medarbetarnas inflytande över arbetsplatsen och utveckla arbetsmiljön förklarar Annika Hillgren Mattsson.

– Vi vet att vi måste bli bättre på vissa delar. Det låter som små delar, men de behövs för att det ska bli attraktiv att jobba här, säger Annika Hillgren Mattsson.

Svårigheterna att rekrytera läkare innebär att det är angeläget att få läkare att utbilda sig i Hälsingland. Möjligheten finns då att locka läkare som gör sin allmäntjänstgöring på Hudiksvalls sjukhus. Under utbildningstiden måste de nämligen praktisera sex månader inom primärvården.

–Hudiksvalls sjukhus är jätteviktigt för våra möjligheter att locka utbildningsläkare, säger Annika Hillgren Mattsson.

Ett stort problem när primärvården ska ge utbildningen är att det behövs ordinarie läkare som handledare för utbildningsläkarna. Just nu kan ingen utbildningsläkare utbildas vid Hudiksvalls hälsocentral. Tänkbara handledare finns det exempelvis på Iggesunds hälsocentral.

– Primärvården gör en satsning som går ut på att bygga upp ett intresse för att jobba hos oss. Utbildningsmiljön och handledning är viktigt, säger Annika Hillgren Mattsson.

Den senaste ordinarie läkaren som lämnade Hudiksvalls hälsocentral är inte så optimistisk om möjligheterna att vända trenden. Att flytta arbetsuppgifter till sjuksköterskor är ett komplement och det behövs två ordinarie läkare för att klara av handledningen till en utbildningsläkare framhåller läkaren Svetislav Slavov.

– Vi måste ha en helhetssyn på primärvården i Hudiksvall och Nordanstig, säger verksamhetschef Annika Hillgren Mattsson.

Läs mer: Hudiksvalls HC saknar läkare: "arbetsgivaren vill ha effektivitet och produktion

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!