Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontaktade om snabbflytt av varg

Den första vargflytten i Sverige kan bli aktuell redan den närmaste veckan. Länsstyrelsen i Gävleborg och övriga länsstyrelser i Mellansverige har fått en förfrågan om medverkan i en snabbflytt.

Vargen har angripit renar i Jämtland och måste bort därifrån.

Annons

Det är ännu oklart om det handlar om en finsk-rysk varg som sedan i höstas vandrat ned från Norrbotten till södra Jämtland, eller om det rör sig om en avkomma till den så kallade Kynna-vargen i Norge.

I vilket fall som helst anser Naturvårdsverket att en flytt av den attackerande vargen skyndsamt bör förberedas.

- Det kan bli aktuellt att inom kort flytta vargen för att hindra ytterligare skador på renar i Tåssåsens sameby. Vi har därför bett länsstyrelserna att hjälpa oss med förslag till områden där vargen kan släppas ut. Vi hoppas på förståelse för den eventuellt snabba processen, säger Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket.

Skyddsjakt på vargen ses inte som något alternativ. Samebyn har annars ansökt om det.

- Det är viktigt att förstärka vargstammen. I det här läget måste vi överväga att flytta vargen från Jämtland. Vi kan inte förlora en potentiellt viktig varg genom skyddsjakt, anser Maria Ågren.

Om flytten blir verklighet är det meningen att vargen ska fångas in, sövas ned och därefter transporteras till det nya området. I ett pressmeddelande framhålls det att Jordbruksverket redan sagt ja till en flytt.

Innan vargen släpps ut på en ny plats kommer den att avmaskas. De spillningsprov som tidigare tagits visar att vargen inte har hundens eller rävens dvärgbandmask.

Annons