Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontakt med tecken

Teckenspråk; på SVT1 kan du följa programmet Nyhetstecken varje vardag.

Det sänds på genuint teckenspråk som skiljer sig från svenska, bland annat i grammatiken. Mest markant är den annorlunda ordföljden. Om du kan några tecken får du vänja dig vid att fånga upp dem här och där ... Den talande uppläsaren följer nämligen inte alls ord för ord, utan använder den ordföljd som vi är vana vid i talad svenska.

1997 utgavs Svensk teckenspråkslexikon. Tecknen kan laddas ner gratis på nätet, liksom på diverse appar för mobiler och paddor.

SDR, Sveriges dövas riksförbund, kämpar ständigt för större tillgänglighet, till exempel inom media, genom skriv- och teckentolkar.

Teckenkommunikation gjorde sitt intåg inom omsorg och specialskola under 1970-talet. Personer med funktionshinder (hörsel och tal) fick lära sig att använda och tyda enkla budskap med hjälp av tecken ur Sveriges dövas teckenspråk: "Buss hem", "Mamma sjuk". Engagemang, associationsförmåga, är viktigt för närstående! Barn med talföreseningar stimuleras genom teckenundervisning.

Tecken som stöd. Hörselvården har upptäckt att tecken kan vara ett bra komplement till tekniska hjälpmedel.

Hjördis Östlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel