Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsumentverket tycker att snusreklam ska flyttas

Ett snusmärke i form av en metallskylt uppsatt på ena väggen i en spelbutik ogillas av social- och fritidsförvaltningen. Man har vänt sig till Konsumentverket för att få klarhet i saken och där går man på förvaltningens linje: skylten ska flyttas. Men butiksägarna står på sig.

Det är kiosk- och spelbutiken Cleo i Hudiksvall som har satt upp skylten. Social- och fritidsförvaltningen skriver i brevet till KO att ett skyltfönster löper parallellt med väggen, vilket gör att skylten med snusmärket är synlig utifrån gatan. Samma snusmärke finns också ovanför kassan i form av en upplyst skylt.

För att utreda om marknadsföringen är förenlig med tobakslagen har förvaltningen skickat ärendet till Konsumentverket. Där går man på kommunens linje och menar att metallskylten på väggen ska flyttas.

– Tobaksmarknadsföringsreglerna är väldigt strikta och det är totalförbjudet att ha utomhusreklam. I och med att skylten är synlig utifrån blir det som utomhusreklam, säger Rickard Faivre, jurist vid Konsumentverket.

Butiksägarna Lena Bergendal och Andreas Winblad von Walter berättar att der är Swedish Match som äger loggan och att det även är deras koncept. Efter att ha tagit kontakt med företaget har de beslutat att driva ärendet, med stöd av bolaget.

– Vi står på oss att vi håller oss inom lagstiftningen. I och med att butiken är utformad som den är har vi inte heller möjlighet att sätta upp varuinformationen någon annanstans, säger Andreas Winblad von Walter.