Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsumenterna vill ha klimatsmarta leveranser

Fler transportköpare i Gävleborg kan ställa högre krav på klimatsmarta leveranser, skriver Lena Nordgren.

Annons

Varor som levereras med flyg gör ett stort klimatavtryck. Men nästan alla konsumenter accepterar en längre leveranstid för att minska negativ klimatpåverkan. Det öppnar för att fler transportköpare i Gävleborg kan ställa högre krav på klimatsmarta leveranser.

En ny Sifoundersökning visar att nio av tio svenskar kan tänka sig att vänta minst en dag extra på en vara som beställts på nätet, om leveransen sker med mindre klimatpåverkan. Var tredje kan tänka sig att vänta så länge som fem dagar extra. Endast 7 procent uppger att de inte accepterar längre leveranstid.

Något längre leveranstider skulle kunna bli en viktig del av transportsektorns klimatarbete. I dag fraktas varor från hela världen med flyg och i stort sett alla flygresor sker med fossilt bränsle och hög klimatpåverkan. Anledningen till att välja flyget är ofta att få en så snabb leverans som möjligt. På bekostnad av klimatet.

Ett betydligt mer klimatsmart alternativ är lastbilar som körs på förnybara drivmedel. Något som finns redan i dag. Därför är det positivt att så många konsumenter tydligt visar att snabbast inte alltid behöver vara bäst. Slutkonsumenternas efterfrågan är viktig för att fler näthandelsföretag och andra transportköpare ska våga efterfråga större klimathänsyn från sina leverantörer.

Stödet från konsumenterna underlättar också för de åkerier som vill ställa om till förnybara drivmedel i sina lastbilar, men ännu inte har tagit steget. Att erbjuda klimatsmarta transporter ger en konkurrensfördel gentemot de åkerier som fortfarande är beroende av olja.

Omställningen till ett mer hållbart samhälle är beroende av att den tunga trafiken byter till förnybara drivmedel. Både transportköpare och åkerier i Gävleborg kan ta ett större klimatansvar för att nå Sveriges mål om en fossiloberoende fordonsflotta 2030.

Du som konsument kan fortsätta visa ditt engagemang för klimatet när du handlar på nätet. Begär att få veta hur de varor du köper fraktas, fråga vilken klimatpåverkan leveranssättet har – och överväg om det finns ett bättre alternativ hos en konkurrent. Tillsammans kan vi göra en insats för klimatet.

Lena Nordgren

biodrivmedelsexpert

SEKAB Biofuels & Chemicals

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel