Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsultfirma har granskat teatern

(Uppdaterad kl. 11:38) Hudiksvalls kommun betalade 43 200 kronor för en utredning – som till stora delar bekräftar vad omsorgsförvaltningen redan visste och som i huvudsak bygger på vad Pär Johansson och Pia Andersson själva har berättat för konsulten.

När medier började granska Glada Hudik-teatern beställde omsorgsförvaltningen vid Hudiksvalls kommun en utredning för att få räkenskaper och rutiner belysta. Det var ett bra tillfälle att få verksamheten synad av någon utomstående, förklarar förvaltningschefen Pia Andersson.

Rapporten omfattar tre A4-ark och det huvudsakliga innehållet beskriver hur Glada Hudik-teaterns organisation är uppbyggd och fungerar. Redogörelsen bygger nästan uteslutande på uppgifter från verksamhetsledaren Pär Johansson och omsorgsförvaltningens chef, Pia Andersson. PWC-konsulten vill inte svara på frågor om huruvida och i så fall på vilket sätt han kontrollerat deras uppgifter, utan hänvisar till tystnadsplikt.

Intervjubaserade granskningar är inte ovanliga, enligt Revisorsnämndens Sören Bergner. Men samtligt är inte översiktliga granskningar särskilt djupgående, konstaterar han:

- Man får vad man betalar för. Man får vad man beställer.

Det går att utläsa fyra kritikpunkter i PWC-rapporten. Det handlar om verksamhetens attestrutiner, bristen på upphandling, den ekonomiska uppföljningen samt inflytandet i Glada Hudik-teaterns supporterklubb. Pia Andersson är nöjd med utredningen och berättar att förvaltningen tagit till sig av kritiken och börjat arbeta med förbättringsåtgärder.

• Vad innehåller den här utredningen som ni inte visste?

- Egentligen är det mest bekräftelser på sådant som vi redan visste, men det är bra att få stöd för att man har tänkt rätt också. Utredningen kunde lika gärna ha pekat ut fler saker som vi borde jobba vidare med, det visste vi ju inte innan vi fick tillbaka den.


Läs den fullständiga artikeln i Hudiksvalls tidning.