Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsult ska granska Hiab-varslet

Konsult ska granska rapporten som ligger till grund för neddragningarna på Hiab.

Annons

Omstruktureringen för Hudiksvallsdelen innebär att de enbart ska fokusera på forskning och utveckling, och stödfunktioner som support, eftermarknad och reservdelar. Det är bakgrunden till att man nu vill varsla.
– Ambitionen är att komma i mål så snabbt som möjligt för att kunna ge besked till personalen.

En utredning som har gjorts visar att fabriken i Hudiksvall är dyr att driva:
– Utredningen visar att fabriken har den högsta kostnadsnivån av alla. Generellt sett är den dubbelt så hög som vid fabriken i Polen, sa Tomas Blomberg, fabrikschef i Hudiksvall.

Men fackklubbarna köper inte Hiabs egna utredning okritiskt. Därför har facken gett uppdraget till en löntagarkonsult att granska underlaget i rapporten. Innan granskningen är klar, sker inga förhandlingar.

ska ge en kostnadsbesparing motsvarande 94 miljoner kronor, enligt Hiabs egna utredning.
Utvecklingschef Stefan Onkenhout fick frågan om varför man behåller en del.
– Det är för att vi har väldigt lång erfarenhet och vi har bedömt att det är den bästa platsen att bedriva produktutveckling på. Vi har också flyttat resurser till Hudiksvall och fått ett bra utbyte av det. Produktutvecklingen i Hudiksvall är den största inom Hiab och vi planerar att utöka den och bli ännu lite duktigare, svarar han.