Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstutställning speglar Alba López färggranna själ

Colors of my soul – så heter Alba López konstutställning som just nu visas på Bollnäs biblio­tek.

När Alba López fattar penseln för att måla väljer hon att använda starka färger. Den stora inspirationen kommer från naturen, ­kulturen och människorna i Venezuela.

– Jag är från Venezuela och mitt gamla hemland har en stor påverkan i mitt målande, säger Alba López.

Det var den ständiga oron i Venezuela som fick Alba López att flytta till en syster i England. Ett år senare gick flytten till ­Kilafors och Sverige. Här träffades Alba och Claes Wikman av en slump, och nu har de dottern Emma, 1,5 år, tillsammans.

– Efter flytten från ­Venezuela till Sverige ­började jag måla. Jag har alltid gillat att teckna, men aldrig provat att måla, säger Alba och visar en canvas med två papegojor – hennes första tavla.

Motivet är hämtat från internet och Alba målade mest för att testa hur det var.

– Det var en härlig känsla att känna att det blev som jag tänkt mig. Jag ville ­måla mer och mer. Nu har det blivit en del tavlor, säger hon och ler.

Alba López är stolt över sitt ursprung, det märks inte minst i tavlorna. En stark indiankvinna ammar sitt barn, vackra hus i starka färger som är omgivna av bananträd. En annan tavla visar Venezuelas flagga, vars färger kletats ihop. En symbolik för hur Alba upplever sitt forna hemland.

– Flaggan visar mina känslor för landet, man ser inte klart för alla våldsamheter. Det är inte tryggt där, det är bättre att bo i Kilafors. Här är jag fri. Men jag saknar mina släkt­ingar, det varma vädret och kulturen. Kanske är det därför jag målar, säger hon.

De allra flesta tavlorna är målade i akryl och några i olja. Målandet är en kreativ process som hon numera inte vill vara utan.

– Det är stort för mig att ha en egen utställning, det känns roligt att visa upp vad jag gör, säger hon.

Utställningen finns att se på Bollnäs bibliotek fram till den 10 juni.