Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstsnö i längdspåren i Järvsö: "Går att åka fram till påsk"

För den som gillar längdskidåkning finns det flera spår i Ljusdals kommun. Nu är spåret i Järvsö dessutom preparerat med konstsnö och ny belysning.

I samarbete med Järvsöbacken har skidsektionen i Järvsö IF rustat upp skidspåren som utgår från den nedre parkeringen vid Bergshotellet. Ljusdals kommun har ersatt den gamla belysningen med ledlampor och spåret har breddats.

– Spåret går över olika privata markägares ägor så vi i föreningen har kontaktat dem och fått tillåtelse att bredda, berättar Benny Gäfvert, skidsektionen i Järvsö IF.

Läs mer: De slipar på tekniken i Segersta

Han gillar att ta en längdtur på lunchen och ännu roligare är det nu med de preparerade spåren. Järvsöbacken har skänkt konstnö och kostnaderna för utkörningen av snön är sponsrade av Hälsinglands Sparbank och Järvsö storskifteslag.

– Järvsöbacken har kört ut några tusen kubikmeter snö plus att de kommer köra med pistmaskinen regelbundet i spåret. Det ger en fin skatebädd förutom de klassiska spåren.

Från parkeringen och tillbaka är spåret två km medan själva slingan inne i skogen är på 1,5 km. Konstsnön gör att spåret kommer att vara åkbart under en lång tid, förklarar Benny Gäfvert.

Läs mer: Ingen fara med SM-spåren

– Mängden konstsnö går att likställa med tre meter snödjup, eftersom konstnön är så kompakt. Det går att åka fram till påsk i de här spåren, säger han.

Området är också populärt för promenader och det är fortsatt tillåtet att vandra här.

– Men undvik att gå i de klassiska spåren, gå gärna på utsidan av dem, råder Benny Gäfvert.

För kommunens invånare kommer det vara gratis att åka, men från helgen är tanken att turister ska få betala en spåravgift.

– Förhoppningen är att få igen lite av allt det vi lagt ut på det här, det är förstås en hel del ideella timmar som ligger bakom, säger Benny Gäfvert.

Läs mer: Kommunen satsar på längdspåren