Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstsamling från Bollnäs auktioneras ut

Bokhandlare Bengt Helins konstsamling går under klubban när Stockholms Auktionsverk den 25-26 oktober har sin moderna höstkvalité.

I Bengt Helins samling är samtliga 30 objekt av Bror Hjort, Mårten Andersson och Lennart Jirlow är inköpa direkt av respektive konstnär.

Samlingens övriga verk, som är av Picasso, Chagall, Ernst Josephson, John Sten, Sven Erixon samt skulptören Lennart Källström, har förvärvats på andra sätt.

Bengt Helin gick bort den 14 maj i år, en månad efter sin 80-årsdag. Att delar av hans konstsamling nu kommer ut på auktion var hans egen vilja.

Förutom böcker, god mat och resor var skön konst en viktig ingrediens i tillvaron för livsnjutaren Bengt Helin och eftersom han intresserade sig även för människorna bakom fick han en rad konstnärskontakter. En del av dessa ledde till en livslång vänskap.

Mårten Andersson och Lennart Jirlow var två av konstnärsvännerna, Bror Hjort (1894–1968) ytterligare en.

Bror Hjorts målning Hjort-Anders i ateljén har fått utropspriset 1,2 miljoner och förväntas bli Helin-samlingens dyraste objekt.

Mårten Andersson bidrar med 13 objekt, varav tio är tidiga akvareller. En del av dem, som landskapet över Sörbo, I cirkusmanegen och två förlagor till blad i den grafiska portföljen Italienska trädgårdar är riktigt, riktigt bra. Det skulle förvåna om de inte når en bit över utropsprisen, som ligger på mellan 20 000 och 80 000 kronor.

Av Lennart Jirlows nio objekt sticker en restauranginteriör i olja ut, men frågan är om inte hans finstämda porträtt av Bengt Helin är ännu bättre. Porträttet finns med i katalogen, men ska inte säljas.