Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstsamling från Bollnäs auktioneras ut

/
  • På en av väggarna i det speciella utrymme Bengt Helins samling fått på Stockholms Auktions hänger fem akvareller på rad. I stolarna sitter, från vänster, Niclas Forsman, Anna Hamilton, Andreas Rydén och Marc Maurie.
  • Gungstol, liten (28 x 19 cm) olja signerad M.A.
  • Leander Engströms praktmålning Falken, regnbågen, vattenfallet, pryder omslaget till den stora katalogen.
  • Lennart Jirlows finstämda porträtt av Bengt Helin. Målningen ingår inte i samlingen som ska säljas.
  • Mårten Anderssons akvarell Blomstrande terrass. Utrop: 20 000–30 000 kronor.
  • I cirkusmanegen, akvarell från 1959 av Mårten Andersson. Utrop: 20 000–30 000 kronor.
  • Villa La Mola – Mallorca. Akvarell av Mårten Andersson. Utrop: 20 000–30 000 kronor.
  • Bengt Helin.

Bokhandlare Bengt Helins konstsamling går under klubban när Stockholms Auktionsverk den 25-26 oktober har sin moderna höstkvalité.

Annons

I Bengt Helins samling är samtliga 30 objekt av Bror Hjort, Mårten Andersson och Lennart Jirlow är inköpa direkt av respektive konstnär.

Samlingens övriga verk, som är av Picasso, Chagall, Ernst Josephson, John Sten, Sven Erixon samt skulptören Lennart Källström, har förvärvats på andra sätt.

Bengt Helin gick bort den 14 maj i år, en månad efter sin 80-årsdag. Att delar av hans konstsamling nu kommer ut på auktion var hans egen vilja.

Förutom böcker, god mat och resor var skön konst en viktig ingrediens i tillvaron för livsnjutaren Bengt Helin och eftersom han intresserade sig även för människorna bakom fick han en rad konstnärskontakter. En del av dessa ledde till en livslång vänskap.

Mårten Andersson och Lennart Jirlow var två av konstnärsvännerna, Bror Hjort (1894–1968) ytterligare en.

Bror Hjorts målning Hjort-Anders i ateljén har fått utropspriset 1,2 miljoner och förväntas bli Helin-samlingens dyraste objekt.

Mårten Andersson bidrar med 13 objekt, varav tio är tidiga akvareller. En del av dem, som landskapet över Sörbo, I cirkusmanegen och två förlagor till blad i den grafiska portföljen Italienska trädgårdar är riktigt, riktigt bra. Det skulle förvåna om de inte når en bit över utropsprisen, som ligger på mellan 20 000 och 80 000 kronor.

Av Lennart Jirlows nio objekt sticker en restauranginteriör i olja ut, men frågan är om inte hans finstämda porträtt av Bengt Helin är ännu bättre. Porträttet finns med i katalogen, men ska inte säljas.

Annons